Zwolse triatleten sterk op eigen bodem

| 19-09-2015

De Zwollenaren Han Peter Lucas, Klaas Jan Arkema en Peter van Grootheest hebben zaterdag van zich doen spreken tijdens de vijfde editie van de Triathlon Zwolle. Op de langste afstand, de kwart triatlon, ging de overwinning weliswaar naar een ontketende Stefan Overmars (1 uur, 51 minuten en 41 seconden) uit Hilversum, maar daarachter was de strijd om de titel ‘beste Zwollenaar’ zeer boeiend.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Na 1 kilometer zwemmen kwamen Sander Hoogeveen en Martijn Paalman als eersten uit de Milligerplas in Stadshagen, om vervolgens op de fiets te springen voor een afstand van 40 kilometer. “Volgens mij kwam ik als derde of vierde uit het water, dus dat ging wel goed”, vertelt Triade-atleet Peter van Grootheest, die na het fietsen als vierde begon aan het laatste onderdeel: 10 kilometer hardlopen. “Ik wist dat het lopen zwaar zou worden, dus dat werd een kwestie van de schade zo beperkt mogelijk houden. Ik heb alles gegeven wat er nog in zat, maar ik kon niet voorkomen dat er nog twee voorbij gingen. Desondanks ben ik dik tevreden met mijn zesde plaats”, aldus Van Grootheest (2:00:35), die tijdens het hardlopen onder meer Zwollenaar Klaas Jan Arkema voorbij zag snellen.

Arkema, vorig jaar nog tweede achter Stefan Overmars, verloor met name bij het zwemmen veel tijd op de favorieten. “Zwemmen blijft mijn zwakste onderdeel, daarin is nog veel progressie te boeken”, zegt Team Tegenkracht-atleet Klaas Jan Arkema. “Ik lag twintigste of zo na het zwemmen.” Het fietsen en het hardlopen ging hem vervolgens een stuk beter af. Op de fiets trapte hij al een groot aantal deelnemers voorbij en tijdens het laatste onderdeel werd de jacht op een podiumplek ingezet. “Op een gegeven moment kwam ik nog aardig dichtbij teamgenoot Han Peter Lucas, maar uiteindelijk kwam ik zo’n tien seconden na hem over de finish. Ik gun hem die derde plek echter van harte. Vorig jaar kon hij vanwege een gebroken heup er niet bij zijn, dus dit is absoluut mooi voor hem”, stelt Arkema, die met een tijd van 1:56:33 ruim een minuut sneller was dan in 2014.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Kort na het passeren van de finish kon Han Peter Lucas (1:56:22) van Team Tegenkracht zijn geluk niet op. “Ik ben echt super tevreden. Twee dagen geleden was ik niet helemaal fit en een beetje grieperig, dus vooraf hoopte ik op een plek bij de eerste vijf. De derde plaats is echter fantastisch.” Lucas legde de basis voor zijn goede klassering tijdens de eerste twee onderdelen. “Het zwemmen ging zeer solide en daarna verliep het fietsen superieur”, vertelt de Zwollenaar, die op de fiets drie of vier atleten passeerde. “Het lopen was tot slot wel heel zwaar. Ik ben niet echt een goede loper en ik wist dat Martijn Paalman kort achter mij zat, dus die ging er al snel voorbij. Daarna kwam ook Klaas Jan er nog aan, waardoor ik heel diep moest gaan. Maar ik ben heel erg blij met de derde plek.”

Bij de vrouwen zegevierde op de kwart triatlon Sarah-Lynn Reuver uit Wijhe in 2:13:27. Het podium werd gecompleteerd door Renate Post en Roelien de Wolf. De Zwolse Arlana van Ommen finishte keurig als achtste (2:26:29). Beste triatleet op de achtste triatlon was René Jaasma uit Drachten. Met een tijd van 1 uur, 5 minuten en 20 seconden troefde hij André Plette (Oosterwolde) en Rudi Bissels (Drachten) af. Zwollenaar Wilbert Broekhuizen finishte als vijfde. Hij kwam anderhalve minuut tekort voor het podium. Elianne Huitema (1:12:32) uit Sittard was - net als vorig jaar - de sterkste van het damesveld. Marije Dankelman en Merel Broekhof werden respectievelijk tweede en derde.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

In totaal deden er zaterdag aan de vijfde editie van de Triathlon Zwolle een recordaantal van 600 triatleten mee. Ook kende de Zwolse triatlon voor de derde keer een paratriatlon, voor teams van drie para-triatleten. Alle para-triatleten werden na afloop uitgebreid in het zonnetje gezet en gingen allemaal met een beker naar huis.

Team Tegenkracht, Triatlon, Triade, Peter van Grootheest, Triathlon Zwolle, Klaas Jan Arkema, Han Peter Lucas


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws