Zwolse rijders niet favoriet in Noordlaren

| 29-11-2010

De eerste marathon op natuurijs wordt maandag verreden in Noordlaren. Daarmee heeft de Groningse plaats Haaksbergen in Overijssel afgetroefd, waar de afgelopen vier jaar de eerste marathon werd gehouden. Bij de ijskeuring bleek de ijslaag op de asfaltbaan van ijsvereniging De Hondsrug ruim 3,5 centimeter, zo constateerde KNSB wedstrijdcoördinator Teun Breedijk. Dat is een halve centimeter dikker dan het minimum van drie. De wedstrijd begint om 18.00 uur met de dames. Om 19.00 uur rijden de heren.

Bij de mannen worden ruim negentig deelnemers verwacht. Het aantal vrouwelijke rijders is nog onbekend. Namens Zwolle staan mogelijk vier deelnemers aan de start, maar zij worden niet tot de topfavorieten gerekend. André Withaar wist in de KPN Marathon Cup tot dusverre nog geen aansprekende resultaten te boeken, terwijl Emiel de Groot op een 25ste plek staat in de eerste divisie. Bij de vrouwen presteert Nadine Seidenglanz naar behoren met 85 punten, maar daarmee staat ze ver achter op de kop van het klassement. Tot op heden kwam Janine Slootstra nog niet in de uitslag voor. Of alle vier de Zwolse rijders maandag meerijden is nog onbekend.

De KNSB hoopt dat er dit jaar voor het eerst ook een marathonvierdaagse kan worden verreden. In Haaksbergen, Veenoord en Gramsbergen worden de komende dagen dan ook marathons geschaatst. In welke volgorde is nog niet bekend. Over de vier wedstrijden wordt voor zowel mannen als dames een klassement opgemaakt. IJs en weder dienende kan de wedstrijd als een vierdaagse verreden worden, maar het zou ook de vorm kunnen krijgen van een vier-banentoernooi, waarbij niet vier dagen aaneen wordt gereden. In het geval van dooi vervalt dan niet het klassement en kan het bij terugkerende vorst af worden gemaakt.

Schaatsen, KNSB, Natuurijs, André Withaar, Emiel de Groot, Janine Slootstra, Nadine Seidenglanz

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws