Zwolse Grachtenrace onderdeel van NK

| 05-02-2014

De organisatie van de Zwolse Grachtenrace bereidt zich voor op de zesde editie van het Zwolse roei-evenement. Zaterdag 21 juni varen maximaal tachtig sloepen om de hoofdprijzen, opgesplitst in een dames- en herenrace. Tevens maakt de wedstrijd onderdeel uit van het NK sloeproeien. “Dat is een competitie over meerdere wedstrijden. De race in Zwolle telt dit jaar voor het eerst mee in de strijd om de Nederlandse titel”, vertelt Marije van de Bor namens de organisatie.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Vanuit de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) wordt jaarlijks het NK sloeproeien gehouden. Het kampioenschap bestaat uit een groot aantal genomineerde wedstrijden, waarvan de boten er zes moeten varen om deel uit te maken van het klassement. “Teams kunnen naar aanleiding van de races punten halen. Die punten worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld, zodat er een klassement ontstaat”, weet Van de Bor. In vier verschillende categorieën wordt er gestreden om de titel van Nederlands kampioen, de Grachtenrace is aangewezen als race voor drie categorieën. Boten in de hoofdklasse voor heren kunnen punten verdienen in de Zwolse grachten, dit geldt ook voor dames- en herenboten in de eerste, tweede en derde klasse.

Naast de toewijzing, gaat de organisatie opnieuw uit van een vol deelnemersveld. “Vorig jaar hebben we een deelnemerslimiet van tachtig ingesteld, nu doen we dat weer. Gezien de beperkte capaciteit van de grachten kunnen er per manche maar veertig boten deelnemen. Vandaar ook de scheiding tussen dames en heren”, zegt Van de Bor. Het definitieve programma voor de dag is nog in de maak, maar de inschrijving gaat met een kleine vier weken al open. “Vanaf 1 maart is het voor de teams mogelijk om zich in te schrijven. Eerst werd de Zwolse Grachtenrace georganiseerd door Hattem Roeit, maar de organisatie staat daar nu buiten. Er komt ook een nieuwe website, waar dan meer informatie te vinden is. Over een paar weken maken we het definitieve programma bekend”, aldus de Zwolse.

Roeien, Zwolse Grachtenrace

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws