ZLTB van start met G-tennis voor kinderen

| 25-03-2013

Tennisvereniging ZLTB start dit voorjaar met speciaal tennisonderwijs voor kinderen (6 tot 16 jaar) die door een leer- of gedragsprobleem anders leren. Er zijn kinderen die - vergeleken met de reguliere tennisles - specifieke begeleiding nodig hebben en zich beter kunnen ontwikkelen met speciale aandacht: G-tennis.

Het G-tennis is geen aparte discipline of tennisstijl, maar de naam komt van de G-categorie zoals die ook bij voetbal bekend is. G-tennissers zijn tennissers die net even meer aandacht nodig hebben, dingen net even anders uitgelegd willen krijgen. Dat kunnen mensen zijn met een verstandelijke beperking, maar dat hoeft niet. Hierdoor zijn de traditionele (wedstrijd)vormen minder passend en voor deze mensen is er G-tennis. Deze G komt overigens niet van gehandicapt, maar is overgewaaid uit het voetbal. De F-jes was de jongste categorie. Toen er een nieuwe categorie benoemd moest worden werd dit dus de G. Er is G-voetbal, G-korfbal, G-schaatsen, G-tennis en ga zo maar door.

“Tennis is er in Zwolle voor iedereen”, stellen Robert Van Overvest en Danny Van Deventer. “En daarom krijgen ook tennissers met een beperking de kans bij tennisvereniging ZLTB.” G-tennis wordt gespeeld op aangepaste afmetingen van de reguliere tennisbaan en de regels verschillen nog wel eens. Als tennisbegeleider moet je per persoon een beetje aanvoelen wat wel en niet kan, zodat het voor iedereen leuk is. Plezier hebben staat bij G-tennis voorop. “G-tennis staat bij ZLTB voor gaaf met hoofdletter G”, zeggen Van Deventer en Van Overvest. “Het belangrijkste doel voor ons als vereniging is dat deze tennissers het naar hun zin hebben en lol hebben in het met elkaar tennis spelen.”

Het motto van het tennissen met beperkte jongeren is ‘Gewoon (mee)doen’. Vooral het plezier in het bewegen te laten beleven, en de deelnemende jongeren met elkaar in contact te laten komen met de jeugdige begeleiders en kennis te maken met leeftijdgenoten en andere tennissers. “Wij willen al een aantal jaren tennis voor G-tennissers aanbieden. In april start bij ZLTB een groep van 4-8 G-tennissers, en ZLTB heeft ambitie om dit aantal uit te breiden.” Belangstellenden kunnen vrijblijvend meedoen bij ZLTB. “Mochten er mensen zijn die willen komen tennissen, dan is dat altijd mogelijk. Er kan enkele keren meegetraind worden, waarbij wij kunnen zorgen voor een racket. Vervolgens maken mensen zelf de keuze.”

“In samenwerking met onze tennisleraren Jelle Boers en Silvester Jorna (STAD), de Ad Huiberts Stichting en SportService Zwolle starten wij dit seizoen met lessen om mensen met een beperking te leren tennissen door de les aan te passen aan hun niveau. Dit kunnen we doen door meer begeleiders op de baan te laten, met zo nodig één op één begeleiding doordat onder meer ook MBO-studenten Sport en Bewegen assisteren. Het is een groot feest om te zien hoe de G-tennissers een balletje met elkaar slaan op het gravel van ZLTB”, vertellen de enthousiaste ZLTB-ers. Inschrijven kan via het aanmeldformulier dat te vinden is op www.zltb.nl.

Tennis, ZLTB, G-tennis, G-sporten

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws