WK-goud voor Ralf Rienks in Rio de Janeiro

| 10-08-2015

Zwollenaar Ralf Rienks is zaterdag in Rio de Janeiro met de ‘Junioren Holland Acht’ wereldkampioen roeien geworden. Na de eerste dag van het WK leek de Nederlandse boot al afgeschreven voor de medailles, maar via de herkansing knokten Rienks en zijn ploeggenoten zich terug. In de spannende finale ‘treinden’ ze van plaats zes, naar vier, naar twee en uiteindelijk naar een superieure eerste plaats, met twee seconden voorsprong op de rest.

Voor de Nederlandse formatie begon het WK stroef, want tijdens de eerste wedstrijd op donderdag tegen onder meer favoriet Duitsland bliezen de jonge Nederlanders zichzelf op. Daardoor moest de Junioren Holland Acht - met Ralf Rienks in de gelederen - zich via de herkansing zien te plaatsen voor de finale. Die herkansingswedstrijd moest op dezelfde dag worden gevaren, want in het weekend werd er slecht weer verwacht. Desondanks won Nederland in de herkansing dankzij een machtige eindsprint van Amerika. Maar toch waren Ralf Rienks en zijn ploeggenoten niet tevreden. Het roeien liep in Rio niet zoals ze de laatste tijd op de Bosbaan gewend waren. Een uitgebreide video-nabespreking zorgde ervoor dat zij in de twee trainingen voor de finale het gevoel terugkregen. In de finale ‘treinden’ ze van plaats zes, naar vier, naar twee en uiteindelijk naar een superieure eerste plaats, met twee seconden voorsprong op de rest. Na het passeren van de finish was de ontlading groot bij de Nederlandse junioren.

Naast Ralf Rienks was ook de Martine van den Boomgaard actief in het Braziliaanse Rio de Janeiro, waar volgend jaar de Olympische Spelen worden gehouden. Met de meidenacht slaagde Van den Boomgaard er echter niet in de finale te halen. De eerste wedstrijd roeiden de Nederlandse meiden scherp en waren ze dichtbij directe plaatsing voor de finale. De ploegen waren erg gelijkwaardig. Ze hadden alles gegeven, maar toch moesten zij - slechts zes uur later - een herkansing varen. In die herkansing streden zij opnieuw voor wat ze waard waren, maar kwamen uiteindelijk drie tienden van een seconde tekort voor een ticket naar de finale.

Roeien, Ralf Rienks

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws