Wilson Kipsang in Zwolse Halve Marathon

| 17-02-2015

Tot groot enthousiasme van de organisatie staat de Keniaan Wilson Kipsang op zaterdag 13 juni aan de start van de Scania Zwolse Halve Marathon. Met de komst van Kipsang wordt het deelnemersveld verrijkt met een absolute wereldtopper. De Keniaan won op de Olympische marathon in 2012 het brons. Daarnaast is hij voormalig wereldrecordhouder op de marathon en nog altijd houder van het parcoursrecord in Zwolle.

© Annet van Raalten

Nadat hij in 2009 zijn persoonlijk record op de halve marathon had aangescherpt tot een tijd onder de 59 minuten (58:59) legde Wilson Kipsang zich toe op het lopen van een snelle marathon. Na zijn marathondebuut in 2010 in Parijs (2:07:10) werd al snel duidelijk dat de boomlange Kipsang een echte specialist is voor de marathon. In het najaar van 2011 won hij met overmacht de marathon in Frankfurt en bleef met een tijd van 2:04:57 dicht in de buurt van het toen heersende wereldrecord. In datzelfde jaar vergaapte het Zwolse publiek zich aan de prachtige solo van Kipsang door Zwolle. De stylist debuteerde in de elfde Zwolse halve marathon met een indrukwekkend parcoursrecord van 1:00:49.

De lange immer bescheiden Wilson Kipsang stootte na zijn overwinning in Zwolle door tot de absolute wereldtop op de marathon. In 2012 won hij eerst de marathon van Londen, om vervolgens in dezelfde stad het Olympisch brons te veroveren. In 2013 won Kipsang de marathon van Berlijn en vestigde er tevens een nieuw wereldrecord op de marathon met een tijd van 2:03:23. In 2014 bevestigde Kipsang zijn mondiale status door opnieuw de marathon van Londen te winnen. En later dat jaar werd ook nog de marathon van New York aan zijn palmares toegevoegd. Wilson Kipsang is daarmee de enige marathonatleet in de wereld die ‘The Big Three’ op zijn naam wist te schrijven: de marathons van Berlijn, Londen en New York.

© Annet van Raalten

Wilson Kipsang wil ook in 2015 schitteren op de langste afstand van de wegatletiek en ziet de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon als een belangrijke wedstrijd in de aanloop naar een sterke najaarsmarathon. Stichting Halve Marathon Zwolle is bijzonder verheugd dat het derde lustrum wordt gevierd met de komst van wereldtopper Kipsang. “Kipsang is onze parcoursrecordhouder en het is prachtig dat deze mondiale wegatleet weer van start gaat voor een halve marathon door onze mooie Zwolse binnenstad”, aldus voorzitter Teun Bouwhuis. De komende weken volgen er meer namen van atleten die worden toegevoegd aan het deelnemersveld van de gezelligste halve marathon van Nederland.

Scania Zwolse Halve Marathon, Hardlopen, Wilson Kipsang

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws