Waterpoloërs Swol weten het niet zo goed

| 15-09-2016

Voorafgaand aan een seizoen roepen trainers soms de gekste dingen. Degradatiekandidaten van een jaar eerder willen plots meedoen in de top, het kampioenschap is een veelbesproken onderwerp, eigenlijk zijn er amper trainers die geen exacte doelstelling uitspreken. John Uittenhout, coach van de waterpoloërs van Swol 1894, doet dat wel. Zijn uitleg is duidelijk.

© Annet van Raalten

“Onze doelstelling is als volgt: we willen ongelofelijk hard trainen, heel erg veel plezier maken en proberen iedere wedstrijd te winnen. Ik zal uitleggen waarom ik dat zo doe. Als voorbeeld neem ik Ajax. Ajax kan in de zomer precies zien wat de tegenstanders doen. Feyenoord is bijvoorbeeld drie toppers kwijtgeraakt en heeft er twee voor terug. Bij PSV zijn er ook drie vertrokken en zij hebben er ook twee aan de selectie toegevoegd. Zo kunnen zij prima inschatten hoe de tegenstanders ervoor staan. Voor ons is dat niet te doen. Als je in de tweede klasse bond speelt, zijn er in de zomer ook aardig wat wisselingen. Die krijg je alleen lang niet allemaal mee, waardoor er alleen maar vraagtekens ontstaan.”

Afwachten
“Als we in onze competitie kijken, dan heb je het bijvoorbeeld over Twente. Ik heb gehoord dat zij een speler uit de hoofdklasse hebben gehaald, maar hoe goed hij nog is… Geen idee. Daarnaast heb je Orca, waarvan ik heb gehoord dat het hele eerste team het tweede is geworden. Moet je ook maar afwachten wat daar van waar is en hoe goed dat team dan daadwerkelijk is. Zo ontstaan er meer en meer vraagtekens. Het kan maar zo zijn dat de nummer negen van vorig seizoen nu ineens de titelkandidaat is. Die onzekerheid… Daarom is het moeilijk om te bepalen wat reëel is. Wij richten ons eerst op keihard trainen en daardoor vooral beter worden.”

© Annet van Raalten

“Bij ons liggen er namelijk ook wat andere mannen in het water”, gaat Uittenhout verder. “De keeper en drie basisspelers zijn weg en die zijn vervangen door vier jongens van binnen de club. Als we ons teamniveau vergelijken met het begin van het vorige seizoen, dan ligt dat hoger. Individueel gezien is het niveau iets lager, maar dat is echt marginaal en alleen gebaseerd op oefen- en bekerwedstrijden. Zaterdag begint het echte werk. Dan kunnen we het echt gaan bekijken. Het wordt heel interessant.”

Waterpolo, Swol 1894, John Uittenhout

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws