Veelscorend Sparta stevent af op titel

| 04-02-2015

“We hebben nu al bijna driehonderd goals gemaakt. Er zijn weinig teams die ons dat nadoen.” Het is een uitspraak van Jackie de Vries, korfbaltrainer bij Sparta. De Zwolse formatie staat in de eerste klasse op de rand van promotie, want afgelopen weekend werd concurrent CSL met 26-29 verslagen. “Het was een geweldig duel, iedereen heeft er van genoten. Maar wij waren net iets beter.”

De voorwaartsen van Sparta, dat is waar dit zaalseizoen met veel bewondering naar wordt gekeken. Vergelijk het met stadsgenoot Oranje Zwart en de mond valt open van verbazing. Die ploeg is in de tweede klasse al bijna kampioen en scoorde tot dusver 188 goals. Sparta heeft een niveau hoger evenveel wedstrijden gespeeld, maar maakte liefst 256 treffers. Een ongekend aantal. “Daaruit blijkt wel dat er ook zonder schotklok spectaculair korfbal wordt gespeeld”, zegt De Vries. Het duel met directe concurrent CSL was er een mooi voorbeeld van. De Spartanen troffen liefst 29 keer doel, terwijl de tegenstander tot 26 kwam. “Voor de neutrale toeschouwer was het fantastisch, maar ook voor ons en de tegenstander. Een regelrechte topper, ik kan niet anders zeggen.”

Het publiek tevreden naar huis, maar bovenal nam Sparta de punten mee naar Zwolle. Mogelijk een cruciale overwinning, want het verschil tussen beide ploegen bedraagt nu twee punten. Met nog drie wedstrijden op het programma blijft het echter ongekend spannend. “Wij hebben nog twee lastige potjes op het programma staan, maar dat geldt ook voor CSL. Elke wedstrijd is een finale en hopelijk trekken wij uiteindelijk aan het langste eind. Maar ik ga nu niet zeggen dat wij kampioen gaan worden”, is De Vries nog voorzichtig. Om de titel te pakken moet Sparta in ieder geval winnen op bezoek bij Ritola. “En daar hebben we eerder dit seizoen klop van gehad, dus we moeten zeker aan de bak.”

Mocht het uiteindelijk tot promotie komen, dan geldt dat voor Sparta als een welkome opstap. Daar waar de eerste selectie van de Zwolse club strijdt om de titel, volgt ook de tweede selectie dat voorbeeld. Het algemene niveau gaat omhoog. “En daarom zou een stap omhoog hartstikke mooi zijn. Als je eenmaal overgangsklasse speelt, dan neemt de aantrekkingskracht toe. Bijvoorbeeld van studenten uit de stad”, zegt De Vries, die er wel zeker van is dat de huidige groep voldoende kwaliteit heeft. “Ook met deze spelers kunnen we de overgangsklasse aan. Met het huidige materiaal behoren we tot de middenmoot. Ook in de zaal.”

Korfbal, Sparta, Jackie de Vries

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws