Uittenhout: ‘Swol kwam met goed verhaal’

| 24-09-2015

Het is een opmerkelijke stap. John Uittenhout is een trainer die in de waterpolowereld zijn sporen rijkelijk heeft verdiend, maar van de zomer ineens neerstreek in Zwolle. Na een roerig jaar was Swol op zoek naar een nieuwe eindverantwoordelijke voor de heren. En die vond de club in Uittenhout. “Swol belde mij en had een goed verhaal. Dan wil ik altijd luisteren”, legt de coach uit.

© Annet van Raalten

Mocht Swol ooit iets van een geschiedenisboek uitbrengen, dan zal het hoofdstuk ‘seizoen 2014-2015’ een vrije korte zijn. Al snel namen de Zwolse waterpoloërs afscheid van trainer Piet Teijken, die noodgedwongen werd vervangen door Jascha Slot. Dat was puur om de tijd uit te zitten en mede daardoor vocht de ploeg tot het laatste moment tegen degradatie. Swol redde het, bleef tweedeklasser en zodoende mag Uittenhout nu op dat niveau beginnen. Hij merkt niets van de problemen rond het vorige seizoen. “Nee, ik zeker niet. De spelers waren direct enthousiast en fanatiek en waren blij dat er weer iemand voor de groep stond. Met Jascha stond er natuurlijk ook wel iemand, maar dat was puur omdat niemand anders het wou doen. Dat zorgt toch voor een andere sfeer.”

De komst van Uittenhout naar Zwolle was bepaald geen gevalletje ‘1+1=2’. De trainer moet ver reizen en daardoor gaat er veel tijd in de klus zitten. Maar hij was al snel overtuigd. “Dat moet ook wel, zeker gezien de omstandigheden. De doelstellingen van Swol zijn realistisch, de plannen zijn goed en er zijn mogelijkheden om het uit te voeren. Al met al kon ik me er goed in vinden”, zegt Uittenhout. Want Swol wil de weg omhoog weer zien te vinden. Het zwembad moet een plaats zijn waar iedereen kan sporten, van jong tot oud. En uiteindelijk moet dat resulteren in een klein stapje omhoog: de eerste klasse.

Uittenhout weet dat het realiseren van die wens tijd gaat kosten. Eerst zaaien en dan oogsten, zo simpel is het. “Voordat we ook op het prestatieve de stap omhoog kunnen zetten, moeten eerst de andere dingen goed geregeld zijn. De plannen uitvoeren, de juiste mensen inzetten en zorgen dat het financieel ook allemaal kan. Pas dan kunnen we aan de eerste klasse denken.” De doelstelling voor het komende seizoen, dat voor Swol zaterdag start met een uitduel bij Livo, past dan ook nog niet in die wens. “Vorig jaar zijn ze krap aan niet gedegradeerd. We willen nu iets ruimer buiten de degradatiezone blijven.”

Waterpolo, Swol 1894, John Uittenhout

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws