Tour: Calmejane maakt 15 ploegleiders blij

| 08-07-2017

Lilian Calmejane heeft zaterdag vijftien ploegleiders in het Sportief Zwolle Tourspel 2017 zeer blij gemaakt. De Tour-debutant demarreerde op de derde en laatste klim van de dag uit de kopgroep, waarin ook Robert Gesink zat. Gesink probeerde hem nog bij te halen, kwam tot negen seconden, maar wist de Fransman niet meer bij te halen in de twaalf glooiende kilometers naar de streep. Op de streep hield Calmejane ondanks een krampaanval 36 seconden over op Gesink.

Na twee nogal saaie dagen in de Tour werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste van twee etappes door het Jura-gebergte. De startvlag was nog niet gevallen of er werd aangevallen. Al snel ontstond er een kopgroep van vijftig renners, met daarin vijf Nederlanders: Robert Gesink, Laurens ten Dam, Koen de Kort, Maurits Lammertink en Marco Minnaard. Vooral de Belgen Greg Van Avermaet, Serge Pauwels en Jan Bakelants lieten zich gelden in de kopgroep, die na de tweede klim van de dag, de Côte de Viry (tweede categorie), nog maar negen man telde. Gesink zat daar bij. Het door Sky geleide peloton deed het kalm aan. Gesink, Lilian Calmejane, Pauwels, Bakelants, Van Avermaet, Nicolas Roche, Warren Barguil en Simon Clarke hadden aan de voet van de Côte de Les Molunes, een 11 kilometer lange col, nog maar een voorsprong van ruim één minuut op een al flink uitgedund peloton.

Met de groep Froome in aantocht moest er bij de leiders iets gebeuren. Calmejane bleek het meest in huis te hebben, want op zijn versnelling moesten zijn overgebleven vluchtmakkers - Gesink, Pauwels en Roche - het antwoord schuldig blijven. Roche kwam op vijftig meter van Calmejane, maar het laatste stuk overbruggen lukte net niet. De Ier zag halverwege de klim Gesink voorbijkomen, maar die slaagde er ook niet in om de Fransman nog voor de top te achterhalen. De gele trui van Chris Froome kwam tijdens de etappe niet in gevaar. Hij behoudt zijn voorsprong van twaalf seconden op Geraint Thomas en veertien seconden op Fabio Aru.

Wielrennen, Tourspel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws