Swingende start van Oranje in Zwolle

| 12-10-2010

De vrouwen van de Nederlandse volleybalploeg zijn de serie om de DELA Trophy tegen Cuba uitstekend begonnen. Oranje won dinsdagavond in Zwolle overtuigend en toonde zo kort voor het WK een uitstekende vorm. Dit terwijl duidelijk was dat de Cubaanse vrouwen nog wat moesten wennen op Nederlandse bodem.

© Annet van Raalten

Opvallend was in de fraaie nieuwe topsporthal van Zwolle natuurlijk dat spelverdeelster Kim Staelens weer in de selectie aanwezig was. Nog geen maand geleden werd haar dochter Lynn geboren en nu is ze al weer bijzonder fit. De kans is groot dat ze volgende week met Oranje meereist naar Japan voor het WK. Bondscoach Avital Selinger begon uiteraard met de jonge spelverdeelster Laura Dijkema, die in de afgelopen zomer veel progressie heeft geboekt. Als buitenaanvalsters koos Selinger voor Manon Flier, Maret Grothues en Chaïne Staelens, terwijl recordinternational Ingrid Visser en Caroline Wensink op de middenposities van start gingen. Libero was Janneke van Tienen.

De eerste set was meteen al van hoog niveau en bijzonder spannend. Bij 23-23 verdedigde Laura Dijkema een keihard geslagen bal, waarna Oranje uiteindelijk op setpoint kwam. En die werd benut door een mooi blokpunt van aanvoerster Flier (25-23). In de tweede set werd de nummer zes van de wereld door de Oranje-brigade verrast met swingend volleybal. Manon Flier steeg tot grote hoogte, er werd uitstekend geserveerd en in tactisch opzicht heel slim gespeeld. Nederland nam een voorsprong van 15-10 en hield die marge tot het einde van de set (25-20).

© Annet van Raalten

Ook in set nummer drie werd duidelijk dat Nederland ruim twee weken voor het WK in goede vorm steekt. Nederland hield grote servicedruk en was succesvol met veel goed geplaatste topballen. Bovendien was de verdediging van Oranje prima georganiseerd en bleek het enthousiaste publiek een extra steuntje in de rug te zijn. Selinger hield tot 23-16 vast aan zijn basisploeg. Op dat moment gunde de bondscoach Kim Staelens haar rentree. Samen met Francien Huurman kwam ze binnen de lijnen en mocht ze enkele minuten ervaren hoe het is om als moeder een wedstrijd te spelen.

Morgen (woensdag) ontmoet Nederland Cuba opnieuw in het kader van de DELA Trophy in Rotterdam. Vrijdag staan beide ploegen tegenover elkaar in Eindhoven en zaterdag in Almere.

© Annet van Raalten
Volleybal, Oranje, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws