Stroeve start Zwolse marathonschaatsers

| 24-10-2010

In Amsterdam is zaterdag het marathonseizoen voor schaatsers gestart. Daarbij stonden vier Zwollenaren aan het vertrek. André Withaar, Janine Slootstra, Nadine Seidenglanz en Emiel de Groot maken dit seizoen deel uit van het schaatspeloton. In de eerste wedstrijd van het jaar speelde alleen Seidenglanz een rol van betekenis. Zij werd na een spannende finale tiende in de Topdivisie Dames. Janine Slootstra miste de slag en werd 54ste. André Withaar werd 46ste in de Topdivie Heren, terwijl Emiel de Groot 35ste werd in de Eerste Divisie.

© Glenn Wassenebergh

De winst ging zaterdagavond naar Rob Hadders en Irene Schouten. Beide waren in een sprint van een omvangrijke kopgroep de snelste. Eerder won Willem Hut in de Eerste Divisie. Bij de heren ontstond halverwege de wedstrijd een grote kopgroep van veertien rijders die snel een ronde voorsprong pakten op het peloton. Geen van de Interfarms-rijders, het team van André Withaar, zat bij de beslissende slag en dat is opvallend. De lat ligt immers hoog bij Interfarms. De ploegleiding mikt op meerdere podiumplaatsen en wil belangrijk zijn in finales. Dat moet aan het einde van het seizoen resulteren in een plek bij de eerste tien, die het jaar erop automatisch recht biedt op een nieuw seizoen in de topdivisie.

Een belangrijke rol is voor de 29-jarige Withaar weggelegd. De Zwollenaar geldt als een gerenommeerd natuurijsspecialist, maar hoopt na blessureleed vorig seizoen dit jaar ook op kunstijs een belangrijke rol van betekenis te kunnen spelen. Met zijn vijf jaar ervaring als topdivisierijder moet hij een voorbeeld zijn voor de jonge rijders binnen de Interfarms Schaatsploeg. Een plek bij de eerste tien moet dit jaar ook zeker wel gaan lukken. “Stapje voor stapje gaat het rond dit team steeds een beetje verder”, stelt Ynco de Vries, trainer bij Interfarms. “Een jongen als André Withaar moet ook zeker podiumplaatsen kunnen halen. Individueel leggen we echter niemand druk op, maar als ploeg moeten we er gewoon wel bij zitten. Nu dus alleen nog even doen.”

Schaatsen, André Withaar, Emiel de Groot, Janine Slootstra

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws