Squash Zwolle start competitie met zege

| 29-09-2011

Managers Netwerk Nederland Squash Zwolle is het nieuwe seizoen woensdagavond uitstekend begonnen met een 9-3 zege op Esrein ’25. Teamleider Niels Boek had vooraf gehoopt op de maximale score van 12-0 en zag daar eigenlijk ook wel mogelijkheden toe, maar op eerste positie werd Kashif Shuja met 0-3 verslagen door de Duitser André Haschker, al was het verschil vooral in de tweede en derde game nihil. Omdat Karel Huisman en Lucas Buit hun partijen beide met 3-0 wisten te winnen, kan men bij Squash Zwolle spreken van een prima seizoensstart in de eredivisie.

Of de prima eerste zege een opmaat is voor een mooi en succesvol seizoen, weet Niels Boek nog niet. “Door wat veranderde regelgeving is het lastig te overzien hoe dit jaar de niveauverschillen zijn”, aldus de teammanager. “Die nieuwe regels zouden in principe wel in ons voordeel moeten kunnen werken. Een ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat de wat rijkere ploegen niet meer zomaar voor slechts een paar wedstrijden enkele wereldtoppers kunnen contracteren. Dat kon vorig seizoen nog wel en dat gaf misschien een verkeerd beeld. Ik denk dat de competitie dit jaar enorm nivelleert.”

“Het niveau in de Nederlandse eredivisie ligt erg hoog, met veel internationale toppers”, legt Boek verder uit. “Het zal voor mij dit jaar ook flink puzzelen worden wie ik wanneer kan en zal opstellen. Spelers nemen immers niet alleen deel aan de competitie in Nederland, maar spelen bijvoorbeeld ook voor clubs in Engeland en Duitsland. En dan zijn er natuurlijk nog de grote toernooien waar veel profspelers op uitnodiging spelen. Deze week start bijvoorbeeld de US Open, waar veel geld valt te verdienen. Squash is een broodsport, de gehele eredivisie is bijna prof.”

Met Karel Huisman en Lucas Buit heeft Squash Zwolle zelf twee Nederlanders in de selectie. Het team wordt gecompleteerd door Simon Rosner, Campell Grayson, Rudi Rohrmuller en Kashif Shuja. Met Rosner, Grayson en Shuja zijn daarmee direct drie wereldtoppers genoemd, allen in de top honderd genoteerd. “Maar we zijn ook heel blij dat we met Huisman weer een echte Zwollenaar in het team hebben. Dat geeft toch wat extra’s”, aldus Boek. Met Lucas Buit heeft hij bovendien een brok aan ervaring in huis. De bondscoach van het nationale team is negenvoudig Nederlands kampioen en ondanks zijn leeftijd van 44 jaar nog altijd erg fit. Op de nationale ranglijst staat hij nog altijd vierde.

Buit won zijn enkelpartij tegen Bastiaan Meulenbelt, die zijn squashopleiding in Zwolle heeft genoten, eenvoudig. Het duel tussen bondscoach en zijn voormalig pupil eindigde in een 3-0 overwinning voor de veteraan. Pas in de laatste game kreeg Buit het wat moeilijk: 11-4, 11-3, 11-8. Ook de zege van Karel Huisman kwam geen moment in gevaar. Mede dankzij slordige fouten van tegenstander Hessel Reekers won de Zwollenaar, vorig jaar nog spelend voor Dronten, eenvoudig met 11-7, 11-5 en 11-8. Het was uitgerekend Kashif Shuja die de punten aan Esrein moest laten. De 32-jarige Nieuw-Zeelander (79ste op de wereldranglijst) verloor onverwacht van Haschker (158) met 4-11, 11-13 en 11-13.

Squash Zwolle, Squash, Lucas Buit, Kashif Shuja, Karel Huisman


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws