Sprintersploegen gedupeerd in Tourspel

| 05-07-2010

Met een uiterst merkwaardig koersverloop heeft Sylvain Chavanel maandag de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam weten te zetten. De Fransman in Belgische dienst zat mee in een lange ontsnapping van 180 kilometer, maar bleek wat sterker dan zijn medevluchters. In Spa kwam hij solo over de finish, waarna hij zowel de gele als de groene trui kreeg omgehangen. In het Tourspel 2010 van Sportief Zwolle was Chavanel maandag logischerwijs ook de grote man, want hij behaalde maar liefst 55 punten op één dag!

Na afloop van de tweede etappe besloot de jury van de Tour geen punten voor de groene trui toe te kennen, behalve aan eindwinnaar Chavanel. De koers werd ontsierd door enkele grote valpartijen met daarbij belangrijke kandidaten voor het eindklassement en enkele sprinters van naam. Het peloton werd uiteengeslagen in diverse groepen, waarbij Alberto Contador, Lance Armstrong en de broers Schleck op achterstand geraakten. Uiteindelijk kwamen de groepen weer bij elkaar, omdat vooraan niet werd doorgereden. “Uit respect voor de slachtoffers van de val is er niet gereden”, verklaarde Cancellara, nog altijd de best scorende renner van ons Tourspel. “Er is terecht gewacht.” Bovendien werd er door niemand gesprint voor de tweede plek, waarop de jury besloot geen punten toe te kennen voor de groene trui.

Omdat er echter wel een officiële uitslag van de tweede etappe is, zijn er in het Tourspel van Sportief Zwolle wel punten toegekend aan de eerste twintig gefinishten. Daarbij zaten onder andere de Noor Thor Hushovd en de Australiër Robbie McEwen, maar ook Cancellara zelf eindigde goed van voren. Toch ontbraken er veel sprinters in de voorste groep, waardoor onze deelnemers met een zogenaamde sprintploeg weinig punten hebben weten te scoren. Omdat Alessandro Petacchi ook niet hoog eindigde, raakte hij bovendien zijn groene trui kwijt en die is toch goed voor acht punten in ons spel.

Door het opvallende koersverloop en de vele verrassende namen bij de eerste twintig, is er ten opzichte van zondag weinig veranderd in het klassement van ons Tourspel. André Lammers is nog altijd ranglijstaanvoerder, gevolgd door Maikel Jansen of Lorkeers. Nummer drie is inmiddels Job Montagne. Opvallend genoeg heeft geen van genoemde drie personen Chavanel in de ploeg opgenomen, maar pakten ze met Cancellara, Hushovd en Tony Martin toch voldoende punten.

Tourspel

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws