Sportgeneeskunde Isala steunt fietsploeg

| 10-08-2010

De afdeling Sportgeneeskunde van de Isala Klinieken steunt enkele fietsers van Tourclub Heerde, die deelnemen aan de Tour for Life. De zes teamleden ondergaan een medische keuring voordat ze aan de achtdaagse tour beginnen. Daarmee krijgen de deelnemers zicht op hun conditie en kunnen eventuele afwijkingen voortijdig worden opgespoord. Voor de sporters is het prettig om te weten hoe ze er conditioneel voor staan, en de afdeling Sportgeneeskunde steunt hiermee indirect een goed doel, namelijk Artsen zonder Grenzen.

Een medische keuring bestaat uit de controle van hart en longen, de bloeddruk, een hartfilmpje en een maximale inspanningstest. Tijdens die test wordt bekeken of de hartspieren geen zuurstoftekort vertonen tijdens intensieve inspanning. Sporters die een intensieve prestatie willen leveren, krijgen het advies om zo’n medische keuring te ondergaan. Het is niet verplicht. Het verschil met een fitheidstest in de meeste sportcentra is, dat een medische keuring ook zicht geeft op de conditie van het hart en/of de longen.

Mochten er afwijkingen gevonden worden, bijvoorbeeld ruis in het hart, dan neemt de sportarts contact op met de cardioloog. Samen met die specialist wordt dan een advies gegeven aan de sporter over de deelname aan de intensieve prestatie. Ook kan er een advies worden opgesteld voor de sporter om op een verantwoorde wijze om te gaan met het belasten van zijn lichaam. Dergelijke medische keuringen zijn dus ook bedoeld voor niet-topsporters en worden, afhankelijk van de verzekeraar en het pakket, deels vergoed. Klik hier voor meer informatie over sportzorg via de Isala Klinieken.

De fietsploegen van Tour for Life rijden in acht dagen van Italië naar Nederland. Dwars door de Alpen, Vogezen en Ardennen, langs klassieke trajecten, zo’n 150 kilometer per dag. De opbrengst van Tour for Life gaat naar Artsen zonder Grenzen.

Fietsen, Isala

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws