Sparta gooit het over een andere boeg

| 31-08-2016

Het seizoen 2015-2016 zal in het jubileumboek van korfbalvereniging Sparta weinig aandacht krijgen. Zowel op het veld als in de zaal degradeerde de ploeg, van hoofdtrainer Jackie de Vries werd plots afscheid genomen en de sfeer was ook wel eens prettiger. Aan de hand van Henco Pullen, de nieuwe coach, wil de club nu weer vooruit. Een stabiele overgangsklasser worden is het doel.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Pullen is een man van Oranje Zwart, de andere korfbalclub in de stad. Hij speelde er de laatste jaren van zijn actieve carrière en was afgelopen jaar zelfs even interim-trainer van de hoofdmacht. Toch besloot hij zijn liefde te verlaten en te kiezen voor de buurman. Niet zozeer omdat het gras hem daar groener leek, maar meer om in een andere omgeving te werken en nieuwe impulsen op te doen. Bij Sparta staat Pullen voor zijn eerste klus als hoofdtrainer. En dat is direct een beste, aangezien hij een ploeg treft met een geschiedenis. “Maar ik ben aangenaam verrast”, zegt de coach aan de vooravond van de competitiestart. “De spelers zijn zich heel erg aan het verbeteren. Sommige spelers laten de mond echt openvallen.”

Twee weken geleden begon de Zwolse formatie aan een compleet nieuw avontuur. Het mannendeel van de ploeg bleef intact, het vrouwendeel werd hier en daar gewijzigd. Er zijn wat speelsters vertrokken, die door andere Spartanen zijn vervangen. Allemaal interne oplossingen dus, niets van buitenaf. Met de ploeg die er nu staat wil Pullen graag veranderen. “We zijn gaan bouwen aan een ander speltype. Het moet dynamischer, waardoor we meer de bal hebben en meer kansen gaan creëren. Dat is een hele omschakeling, maar het team maakt heel snel stappen. Mooi om te zien”, zegt de trainer, die daardoor ook veel oog heeft voor het conditionele vlak. “Dat wordt heel erg belangrijk. Met Kars Menkveld hebben we de nodige kennis in huis. Hij neemt het team twee keer per week onder handen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De doelstelling op de lange termijn is om van Sparta een stabiele overgangsklasser te maken. Een wens die dit jaar hoe dan ook geen werkelijk wordt. Sparta moet namelijk eerst maar eens uit de eerste klasse komen. De veldcompetitie begint zaterdag met een uitwedstrijd bij De Parabool (15.30 uur). “Ik wil het geen veredelde voorbereiding noemen, maar de veldcompetitie is een periode waarin we ons vooral verder willen ontwikkelen”, zegt Pullen. “Die tijd kunnen we ook echt wel gebruiken. In de zaal kunnen we wellicht wat ambitieuzer zijn. We willen heel graag kampioen worden, maar dat hoeft niet per se dit jaar.”

Korfbal, Sparta, Henco Pullen


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws