Sloepen krioelen door Zwolse grachten

| 25-06-2011

Twintig sloepen liggen klaar voor een helse tocht van zestien kilometer door het Zwolse water. De speaker van dienst bij de Zwolse Grachtenrace houdt hier terdege rekening mee. “Ja, dames en heren. Geef alles, laat u horen voor de roeiers”, klinkt het uit de geluidsinstallatie. Het aanwezige publiek laat zich ondanks de regendruppels horen voor de roeiers, die onder het Kerkbrugje klaar liggen voor die mooie tocht door de gracht en het Zwarte Water.

Organisator Jelmer Krom loopt dan ook tevreden rond, zo vlak voor de start. “Ja, alles loopt op rolletjes. Iedereen is aanwezig, de boten liggen klaar.” Ook de uitleg over het parcours verloopt prima. “Het gedeelte in de Zwolse gracht is erg bochtig en bovendien erg smal op sommige punten. Denk maar aan de passage bij De Spiegel of het stuk bij de Media Markt. Dan moet er goed opgelet worden, zodat er geen ongelukken gebeuren”, aldus Krom. Ook wijst hij op enkele regels. “Zo moet de langzaamste boot de snellere voorbij laten gaan als er genoeg ruimte is. Dat is wel zo sportief.” De regen die naar beneden komt deert de roeiers niet, zo verzekert hij. “Liever dit weer dan dat het dertig graden is en benauwd. Als je roeit word je bovendien ook nat van het zweet, dus dan is dit wel lekker.”

Bij de start valt op dat de vrouwen eerst starten, gevolgd door de mannen. “Het is wetenschappelijk onderzocht dat mannen vaak in de snellere boten zitten, dus vandaar.” Om de twee minuten maken twee boten zich klaar voor de tocht door het Zwolse water, aangemoedigd door de speaker van dienst. Onder de boten twee ‘thuisroeiers’. Zij zijn van Hattem Roeit dat, in samenwerking met de Stichting Zwolse Grachtenrace, het evenement organiseert. “Jullie kennen het parcours, dus we verwachten wel wat”, schroeft de speaker alvast de verwachtingen wat verder op. Mogelijk dat ze volgend jaar sterkere tegenstanders kunnen verwachten, want de wedstrijd is genomineerd om vanaf 2012 mee te tellen in het Nederlands kampioenschap van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Roeien, Zwolse Grachtenrace

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws