Sfeer belangrijk bij jeugd van Be Quick

| 27-08-2010

De laatste jaren heeft de jeugdafdeling van de Zwolse voetbalvereniging Be Quick ’28 veel aan kwaliteit gewonnen en is het aantal teams toegenomen. Kampioenschappen en promoties van diverse elftallen waren het gevolg en het moment is nu daar om meer spelers te gaan leveren aan het eerste elftal. Maar dat is niet het enige. “Ook sfeer en clubbinding vinden we heel belangrijk”, zegt Bert Groen, waaraan hij direct toevoegt dat daar nog ‘winst’ te behalen is.

Bert Groen heeft negen jaar deel uitgemaakt van het jeugdbestuur van Be Quick ’28. De laatste drie jaar deed hij dat als voorzitter. Deze zomer heeft hij afscheid genomen van het jeugdbestuur en daarmee is de voorzittershamer in handen gekomen van Eugène Tijhaar. “Het is tijd om andere dingen te gaan doen in de vereniging”, zegt Bert daarover.

Het elftal in de jeugdcategorie dat de meeste aandacht trekt is natuurlijk A1. In de afgelopen jaren wist het elftal twee keer te promoveren en daarmee kwam het in de derde divisie terecht. Na een uitstekende tweede seizoenshelft mislukte de promotie naar de tweede divisie afgelopen seizoen maar net. “A1 is natuurlijk voor velen de blikvanger, maar ook de andere standaardteams doen het goed. Daar is ook in geïnvesteerd. De trainers in de prestatielijn van de club hebben bijna allemaal in het eerste elftal van Be Quick gespeeld. Dat komt de betrokkenheid en de sfeer ten goede.”

Maar een vereniging bestaat uit veel meer dan een eerste elftal of een A1 of willekeurig ander standaard elftal. Bert Groen: “We proberen ook de niet-selectieteams verder te ontwikkelen en zo goed mogelijke faciliteiten te bieden. Niet altijd even gemakkelijk om met de beschikbare mensen en middelen realiseren wat we als jeugdbestuur willen bereiken, maar we gaan zeker de goede kant op. In het kader van de vrijwilligerswerkregeling, schoolstages en maatschappelijke stages proberen we steeds meer jeugdspelers te betrekken bij het trainen van deze jeugdteams. We merken ook dat zowel de trainers als de spelers van onze jeugdteams dat erg leuk vinden. Daarnaast zien we de laatste jaren dat steeds meer ouders, al dan niet met een voetbalachtergrond, trainingen gaan geven.”

“De meisjesteams binnen de jeugdafdeling worden vaak weer getraind door de leden uit de damesafdeling. Dat is een positieve tendens, want het vergroot de betrokkenheid. Het streven is om alle teams twee keer per week te laten trainen. Dat geldt in ieder geval voor de A-, B-, C- en D-teams en waar mogelijk ook voor de E- en F- teams. Met deze accommodatie kun je natuurlijk ook de meer recreatieve teams goed faciliteren. Dat is een goede zaak, want naast prestatievoetbal is het ook belangrijk om recreatievoetbal te spelen. Behalve kwalitatief willen we ook kwantitatief groeien.”

Over het imago van Be Quick wil Bert tot slot ook nog wel iets kwijt. “Onze club wordt veel te veel afgerekend op het eerste elftal. Bovendien hebben we de naam een elitaire vereniging te zijn, maar de praktijk is misschien eerder omgekeerd. Be Quick is een open, informele en gezellige vereniging waar iedereen welkom is. We willen breed maatschappelijk betrokken zijn. Natuurlijk hebben we naast een grote senioren- en jeugdafdeling ook een omvangrijke damesafdeling. Alles bij elkaar levert dat een hele leuke ledenmix op.”

Voetbal, Be Quick ’28

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws