Ronald Europees kampioen, Michel zilver

| 04-08-2010

De zilveren plak van Ronald Mulder op de 200 meter sprint moet woensdagmiddag wel een voorbode zijn geweest voor iets veel mooiers. In de avond, toen de 500 meter op de weg op het programma stond bij het EK inline skaten in San Benedetto del Tronto, kleurde de medaille immers goud. Vaak waren Ronald en Michel Mulder er dichtbij, maar nog nooit stond er één op het hoogste treetje. Woensdag was het zover. Ronald werd eerste, met zijn broer Michel vertrouwd aan zijn zijde, op de tweede plek.

“Dit is waarom ik al die jaren ben blijven skaten”, aldus de kersverse kampioen. “Ik wist dat ik Europees kampioen kon worden. Ik had vanavond veel minder zenuwen dan vanmiddag in de halve finale. We hebben veel getraind op snelheid en hebben een bereconditie”, spreekt Ronald ook namens zijn tweelingbroer. “Hiermee ga ik straks lekker de winter in.” In de finale met vier versloegen de Mulders de Duitser Matthias Schwierz, vanmiddag goed voor goud op de 200 meter, en de Fransman Gwendal Lepivert op superieure wijze.

“Er is zo vaak gezegd dat Nederland geen sprintland is”, vervolgt Ronald. “We willen bewijzen dat dat wel zo is. De aflossingskoers willen we nu ook winnen.” Michel: “Het gaf enorm veel vertrouwen dat we samen in de finale zaten. Hoe dichterbij de wedstrijd kwam, hoe meer vertrouwen ik kreeg. We hebben heel veel scenario's doorgenomen, maar niet vooraf bepaald voor wie de titel zou moeten zijn. Meestal heb ik de snellere reactiestart, dit keer was het Ronald. We wilden als eerste en tweede de laatste bocht in gaan en niemand meer voorbij laten komen.”

Nederland staat nu met de senioren op één keer goud, vier keer zilver en twee keer brons. Het was de eerste Europese gouden medaille voor een Nederlandse man in het inline skaten. De Zwolse broers Mulder (24) behoren al jaren tot de Europese top. Ze reden woensdag een fenomenale halve finale, waarin Michel van het begin af de leiding nam vóór Ronald. Michel kwam ook als eerste en Ronald als tweede over de streep. In de finale was de volgorde andersom, maar beide medailles werden net zo hard gevierd. Vorig jaar veroverde Michel ook al zilver op de weg op deze afstand. Ronald Mulder greep vorig jaar zilver op de 500 meter op de piste.

Ronald Mulder, , Michel Mulder, Skeeleren

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws