René de Heer omarmt SportGala Zwolle

| 02-10-2014

Sportwethouder René de Heer is de nieuwe juryvoorzitter van het SportGala Zwolle, dat zaterdag 31 januari 2015 voor de vierde keer wordt gehouden. De Heer neemt het stokje over van Gerrit Piek, die tijdens de eerste drie edities van het sportfeest als juryvoorzitter fungeerde. “Het SportGala Zwolle vind ik heel bijzonder. Het is een initiatief van mensen uit de stad en dat moeten we omarmen”, stelt René de Heer.

© Annet van Raalten

“Het gala is een feest van de sport, op zo’n manier dat het wel ergens over gaat. Er wordt aandacht gevraagd voor onze helden. Sporters uit zowel de top- als de breedtesport zetten hun handtekening in het Gouden Sportboek en daarnaast is er volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen”, zegt De Heer, die bezig is aan zijn eerste jaar als sportwethouder van de gemeente Zwolle. “Ik was al portefeuillehouder van onder meer economie en vastgoed, maar sport is wel iets compleet anders. Van nature ben ik ook geen grote sporter. Wel vind ik het heel mooi om te zien hoe sporters bezig zijn met hun eigen prestaties. Ik geniet nu ook veel meer van de zaterdagochtend, als ik al die kinderen op de fiets tegenkom op weg naar hun sportvereniging. Door mijn nieuwe rol komt het dichterbij en dat is leuk.”

De Zwolse sportwereld heeft de wethouder snel geïnspireerd om zelf sportief in beweging te komen. “Ik step nu drie keer in de week. Ik begin dan om half zeven in de ochtend voor een ronde van elf kilometer. En ik voel me daar heel goed bij. Je begint een stuk fitter aan de dag en blijft vrijer in je hoofd”, vertelt De Heer, die sindsdien ook de nodige kilo’s is afgevallen. “Dat is natuurlijk prettig, maar je merkt ook dat sporten gewoon goed is voor een mens. En sport brengt mensen samen.” Naast het steppen hoopt René de Heer in de toekomst ook het hardlopen op te pakken. “Zeker gezien de vele hardloopevenementen in Zwolle, maar hardlopen moet ik nog wel leren. Mijn doel is om in juni 2015 de 4 Engelse Mijlen te lopen. Met de nadruk op 4, al weet ik dat het 6,4 kilometer is.”

Beleidsmatig gezien vindt De Heer dat Zwolle er op sportgebied goed voor staat. “Voor wat betreft topsport hebben we in Zwolle niets te klagen. Met PEC Zwolle, Landstede Volleybal en Landstede Basketbal, maar ook de Zwolse topschaatsers en wielrenners. Verder wonen er in Zwolle prachtige breedtesporters. De infrastructuur is goed op orde. Zwolle mag trots zijn op alles wat het heeft”, aldus de wethouder, die benadrukt dat er desondanks nog wel werk aan de winkel blijft. “De overheid besteedt immers steeds minder geld aan sport, dus daar ligt absoluut een uitdaging. Voor sportverenigingen zal een creatieve en ondernemende insteek belangrijker worden. Verenigingen kunnen zich bijvoorbeeld meer richten op de bindende kracht van burgers, zodat meer mensen via sport participeren in de samenleving. En dat vereist van verenigingen dat zij goed gaan nadenken over bepaalde zaken. We doen het goed, maar moeten er aan blijven werken.”

Sportief Zwolle, SportGala Zwolle, Wethouder René de Heer

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws