‘Plezier is de charme van dit tennistoernooi’

| 14-08-2014

Zo’n zeventig enthousiaste tennissers strijden deze week op de banen van ZTC De Pelikaan om de prijzen bij het Olympus all-In jeugdtoernooi. Naast het gebruikelijke recreatieve toernooi is er dit jaar ook een prestatief toernooi. Voornamelijk om meer naamsbekendheid te creëren en spelers naar het vierdaagse evenement te lokken. Volgens mede-organisator Harriet van Ettekoven is dat gedeeltelijk gelukt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Het heeft ons slechts een handvol extra spelers opgeleverd, maar elke extra deelnemer is meegenomen”, zegt Van Ettekoven. Naast het prestatieve toernooi heeft de organisatie er voor gekozen om de jeugdkampioenschappen ook open te stellen voor niet-leden. “Anders was er zelfs te weinig animo geweest om het toernooi überhaupt door te laten gaan. Dat is onze redding geweest.” Op de vraag waarom het moeilijk is om kinderen te enthousiasmeren voor de Zwolse Jeugdkampioenschappen is Van Ettekoven helder. “Vooral de oudere kinderen kiezen er voor om in de schoolvakanties zoveel mogelijk te werken om een extra zakcentje te verdienen. Bovendien hebben we concurrentie van jeugdevenementen als hockeykampen en het huttendorp in Stadshagen. Al die evenementen vallen samen met ons toernooi.”

Volgens Harriet van Ettekoven - voor het vierde opeenvolgende jaar mede-organisator - staat het plezier nog steeds voorop. “Dat is ook de charme van dit toernooi, je ziet veelal lachende gezichten. Kinderen vinden het leuk om de laatste week van de schoolvakantie een aantal dagen hun geliefde sport te beoefenen.” Sportiviteit staat daarnaast ook hoog in het vaandel. “Absoluut, natuurlijk wil iedere speler graag winnen maar dat gaat wel in goede harmonie. Kinderen leren op dat gebied ook veel van elkaar en op sociaal vlak zetten deze kinderen een stap in de juiste richting”, stelt Van Ettekoven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de twee deelnemers Daniel Postema en Bas Elshof. “Deze jongens zitten in een rolstoel, maar spelen gewoon mee met de rest. Alle kinderen reageren daar heel positief op. Op maatschappelijk gebied dus ook een hele goede ontwikkeling.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Tom van Buiten (11) en Bram Alberts (11) zijn twee deelnemers die actief zijn op het toernooi van ZTC De Pelikaan. Tom - lid van de organiserende vereniging - vindt het vooral leuk om eens tegen andere tegenstanders te spelen dan tegen leden van zijn eigen vereniging. “Dat is het leukst, zo leer je ook andere tennissers kennen.” Bram knikt instemmend: “Ik speel zelf bij tennisvereniging ZLTB en kende Tom nog niet. Leuk om op die manier in contact te komen met andere jongens en meisjes die dezelfde interesses hebben.”

Tennis, Sportpark De Pelikaan, ZTC De Pelikaan, Zwolse Jeugdkampioenschappen


Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws