Oranje Zwart via aparte weg naar de zaal

| 08-09-2015

De korfballers van Oranje Zwart varen een aparte koers. De Zwollenaren bewerkstelligden in de zaal promotie naar de eerste klasse en dat vergt een andere route. In de huidige veldperiode staat de boel namelijk al een beetje in het teken van de zaal. Het resulteerde tot dusver in een overwinning en een nederlaag. “Maar dat was wel een beetje verwacht. We zijn nog aan het bouwen”, roept trainer Bart Aafjes.

© Paul Memelink

Het is een merkwaardig uitgestippelde route. De ploeg wil op het veld maar wat graag kampioen worden en dus ook op die ondergrond naar een niveautje hoger. Maar dat moet wel gepaard gaan met het idee dat de zaalcompetitie belangrijker is. En dus wordt daar op het veld al rekening mee gehouden. “Het is ook zo dat wij op het veld één of twee uitglijders verwachten. Dat moeten we na de zaalcompetitie zien te herstellen”, zegt Aafjes, die zelf ook beseft dat de huidige weg er eentje met risico is. “Ja, het is inderdaad wel een beetje gevaarlijk. Maar de zaal is bij korfballers toch iets meer in trek, alleen al omdat het sneller gaat. Dat wil niet zeggen dat het veld onbelangrijk is.”

Op het veld bouwt de trainer rustig aan een nieuwe tactiek. Oranje Zwart moet op het moment dat de zaalcompetitie gaat beginnen, op meer plekken in het veld gevaarlijk zijn. Althans, dat is de bedoeling. “We komen uit een spelletje dat was gericht op één pijler. Op dit moment proberen we de spelers uit die comfortzone te halen, om uiteindelijk een allround spelletje te gaan spelen. Ik gok dat ons korfbal daar attractiever en beter van gaat worden. Maar daardoor missen we op het veld even wat automatismen”, vertelt de trainer, die in de zomer afscheid moest nemen van steunpilaar Henco Pullen. “Dat is natuurlijk heel erg jammer. Hij heeft de keuze gemaakt om te stoppen, mede omdat hij en zijn vrouw een kleintje verwachten.”

Zonder Henco Pullen moet het voor Oranje Zwart dus gebeuren in de zaalcompetitie. Daarin speelt de formatie in de eerste klasse, waarin het tegenstanders van formaat treft. “Vandaar ook de keuze om het zo te doen. We willen er in de zaal staan, dan moeten we vlammen.” Maar eerst volgen nog de wedstrijden op het veld. Oranje Zwart zal daarin niet teveel schade op willen lopen, om in de tweede seizoenshelft toch nog de titel over de streep te trekken. “Dat is het doel. Op het veld willen we promoveren, in de zaal gaan we voor het linkerrijtje. Het moet kunnen lukken.”

Korfbal, Oranje Zwart, Bart Aafjes

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws