Oranje-vrouwen in Zwolle niet langs Noren

| 19-06-2010

Het Nederlands vrouwenelftal is er zaterdag niet in geslaagd het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen te winnen. In het FC Zwolle Stadion speelde het team van interim-bondscoach Ed Engelkes met 2-2 gelijk. Door het puntenverlies heeft Oranje alleen op papier nog kans op plaatsing voor het WK 2011 in Duitsland.

Oranje begon ijzersterk. Al in de eerste minuut zette Kirsten van de Ven, met een splijtende pass door het centrum van de verdediging, Marlous Pieëte alleen voor de keeper. De aanvaller van FC Twente zag haar schot gekeerd, maar Manon Melis stond klaar om van dichtbij binnen te schieten. De nummer zes van de wereld liet echter snel zien waarom het al jaren op alle eindtoernooien aanwezig is. Isabell Herlovsen strafte onoplettendheid in de Nederlandse achterhoede gelijk af en scoorde na vier minuten de gelijkmaker.

Nederland bleef vervolgens de aanval zoeken. Maar enkele minuten na rust sloeg Noorwegen toe. Verdediger Runa Vikestad haalde van zo’n veertig meter uit en schoot de bal over Loes Geurts. Oranje bleef daarna strijden, kreeg nog kansjes, maar het heilige geloof in een goede afloop verdween langzaam uit het elftal. Invaller Anouk Dekker, na een uur ingebracht voor Pieëte, gaf de ploeg tien minuten voor tijd nog een sprankje hoop door een voorzet vanaf de zijkant van Melis vanuit de lucht fraai binnen te tikken: 2-2.

Door het gelijkspel staat Nederland nog altijd vijf verliespunten achter op Noorwegen. Voor Nederland rest alleen nog het duel tegen Belarus, terwijl Noorwegen nog speelt tegen Belarus, Slowakije en Macedonië. De kans dat de Noren tegen die drie ploegen vijf punten laten liggen is klein. Overigens zijn ook de Noorse vrouwen na de poulewinst niet zeker van het WK. De ploeg moet nog strijden tegen een andere Europese groepswinnaar.

Voetbal, FC Zwolle Stadion, Oranje

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws