Onder 17 klopt Oekraïne zonder Drost

| 26-03-2010

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is donderdag het beslissende EK-kwalificatietoernooi begonnen met een belangrijke 2-0 zege op Oekraïne. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg creëerde, zonder Zwolle-speler Jesper Drost, zeker tien goede kansen. “We moeten meedogenlozer zijn voor de goal, maar de drie punten zijn binnen.”

Al na zeven minuten was het raak voor de Nederlandse talenten. Spits Jurgen Locadia (Willem II/RKC Waalwijk) nam een afgeslagen bal knap aan en schoot vervolgens prima binnen (1-0). Na de snelle goal behield Oranje het initiatief. Dat leverde ook voldoende mogelijkheden op, maar de ploeg verzuimde de score uit te breiden. Pas halverwege de tweede helft zorgde opnieuw Locadia voor opluchting in het Nederlandse kamp. De aanvaller schampte een corner van Adam Maher, wat voldoende bleek voor de 2-0. Stuivenberg was logischerwijs tevreden met de drie punten, maar is ook kritisch. “De zege was dik verdiend, maar zaterdag tegen Georgië zal het beter moeten. Als je zoveel kansen creëert, moet je meedogenlozer zijn in de afwerking.”

In het andere groepsduel klopte Georgië, de volgende tegenstander van Nederland, gastland Tsjechië met minimaal verschil (1-0). Stuivenberg was niet verrast door die uitslag. “Ik had al verwacht dat de Tsjechen het zwaar zouden krijgen. Ik ken de kracht van Georgië. Ze hebben een volwassen ploeg, met daarin een absolute sterspeler die het verschil kan maken. We moeten zaterdag dus vol aan de bak.” De winnaar van het kwalificatietoernooi plaatst zich voor het Europees kampioenschap, dat dit jaar in Liechtenstein wordt gespeeld. Ook de runner-up heeft nog een minieme kans op een EK-ticket. De beste nummer twee plaatst zich samen met de zeven groepswinnaars voor de eindronde.

Voetbal, FC Zwolle, KNVB, Jesper Drost, Ons Oranje, Oranje

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws