RSS

Nieuws

Yasemin Smit: ‘Halve finale WK is ons doel’
Gepubliceerd op woensdag 22 juli 2015 om 15:32

Yasemin Smit maakt zich op voor vertrek naar het wereldkampioenschap waterpolo in het Russische Kazan. De eerste groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika staat aankomende zondag op het programma, maar de Nederlandse selectie vertrekt woensdag al. Het doel is duidelijk. “We willen met het oog op Rio 2016 graag belangrijke wedstrijden spelen. Dan moeten we de halve finale halen”, vertelt Smit.

Zwolle kent al de nodige wereldkampioenen. Wielrenster Kirsten Wild werd wereldkampioen op de baan, schaatser Michel Mulder won al eens het WK sprint en korfballer Max Malestein werd mondiaal kampioen met Nederland onder 19. Zomaar een rijtje kampioenen waar Yasemin Smit natuurlijk maar wat graag tussen wil staan. Ze won Olympisch goud, maakte al de nodige belangrijke toernooien mee, maar werd nog nooit wereldkampioen. “Met onze lichting zijn we zelfs nog nooit bij de laatste vier gekomen. In het verleden is Nederland wereldkampioen geweest, maar dat is ons niet gelukt. Dat doe je natuurlijk ook niet even”, lacht Smit.

De voortekenen zijn in ieder geval goed. Nederland pakte brons tijdens de World League en won de Dutch Trophy. Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek, want tijdens die toernooien werden er al toplanden verslagen. “We zijn het aan onze stand verplicht om in ieder geval de laatste acht te bereiken”, zegt Smit. De Zwolse houdt in de poulefase vooral rekening met de concurrentie van Australië. “Dat is gewoon een hele goede ploeg en dat geldt ook wel voor Griekenland. Op het eerste oog moet Zuid-Afrika te doen zijn, al is dat een tegenstander die we niet vaak treffen. Daar weten we dus niet zoveel van.”

Weet Nederland de poule te winnen, dan plaatst het zich rechtstreeks voor de kwartfinale. De nummers twee en drie spelen in de kruisfinales om de overgebleven plaatsen in de kwartfinale. Voor Smit, aanvoerster van de ploeg, ligt een extra rol in het verschiet. “Ik ben aanvoerster, dus dan is dat automatisch zo. Maar met mijn ervaring moet ik de ploeg op moeilijke momenten op sleeptouw gaan nemen. Ik voel me goed, het gaat goed, dus ik heb er zin in. Hopelijk kunnen we er met de hele ploeg een mooi toernooi van maken. We moeten het met z’n allen doen, dat blijft het belangrijkste.”

Wedstrijdschema poulefase:
Zondag 26 juli: Zuid-Afrika - Nederland
Dinsdag 28 juli: Nederland - Griekenland
Donderdag 30 juli: Australië - Nederland

Gerelateerd nieuws