RSS

Nieuws

Lukoki op links: ‘Is beste voor het team’
Gepubliceerd op zaterdag 4 april 2015 om 21:48 bevat foto's

Je hebt klassieke rechtsbuitens en je hebt klassieke rechtsbuitens. Kalk van de zijlijn aan de schoenen, rap tot watervlug en sterk qua individuele actie. Binnen de selectie van PEC Zwolle is die plek normaliter voor Jody Lukoki, maar zaterdagavond tegen Willem II (1-0) even niet. Hij werd omgetoverd tot linksbuiten. “Soms is er iets beter voor het team. Ik denk dat dit beter was”, reageert hij.

Het deed zaterdag sommige wenkbrauwen toch even fronsen. Waar Jody Lukoki normaal gesproken als rechtsbuiten speelt, moest hij ditmaal aan de linkerkant spelen. Het was onderdeel van een tactisch grapje van trainer Ron Jans, die daarmee de voorwaarde wilde scheppen om met drie man op te bouwen. “In de opbouw stond Bram van Polen als een halve rechtsbuiten. Daardoor gingen we met drie man opbouwen, zodat Willem II met twee mensen druk zou gaan zetten. Omdat Bram zo hoog stond, viel er voor Lukoki op rechts niets te halen. Hij moet het hebben van de diepte, maar die was daar niet. Vandaar de keuze voor de linkerkant”, legt Jans uit.

Het ideetje van de trainer kwam uiteindelijk niet helemaal tot uitvoering. Willem II zette gewoon met drie man druk en daardoor werden de verdedigers gedwongen tot het spelen van de lange bal. Het zorgde voor een bijzonder vervelende eerste helft, waarin vrijwel niets gebeurde. Ook Lukoki kwam niet in het schouwspel voor, op één voorzet na. Die kwam echter wel van de rechterkant. “Ik denk ook dat ik beter op rechts pas, maar soms is het niet anders”, zegt de buitenspeler. Trainer Jans erkent dat het niet helemaal lukte. “Maar ik wil niet zeggen dat het plan is mislukt. De theorie was hartstikke goed, de praktijk bleek echter iets anders. Al met al was de eerste helft natuurlijk ver beneden de maat.”

In de tweede helft mocht Lukoki weer beginnen vanaf zijn vertrouwde rechterkant, maar het kwaad was al geschied. De kersverse Congolees international speelde ongelukkig en werd na 67 minuten vervangen. Vanaf de bank zag hij hoe Bram van Polen de winnende treffer produceerde. “Ik speelde op links niet goed en ging vervolgens weer naar rechts. Ik kon nog wel een paar acties maken, maar daar bleef het bij”, zegt Lukoki, die de overwinning terecht noemt. “Op basis van de tweede helft wel. Maar als je het over de gehele wedstrijd bekijkt, dan was het een saai duel. Voor ons zijn deze punten natuurlijk wel fantastisch.”

Foto's: PEC Zwolle - Willem II: 1-0

Gerelateerd nieuws