RSS

Nieuws

Column: ‘Waarom doe je aan topsport?’
Gepubliceerd op vrijdag 19 juli 2013 om 14:04

Wimbledon, het EK vrouwenvoetbal en de 100ste Tour de France. Dat zijn/waren de hoofdingrediënten deze sportzomer. Het was geweldig om te zien hoe Andy Murray met veel strijd en passie zijn eerste Wimbledon-titel won. De ‘Oranje Leeuwinnen’ werden helaas vroegtijdig uitgeschakeld. Daarentegen presteerden de wielrenners, die zich elke etappe met veel pijn en moeite naar de streep knokten, fantastisch. Wat is sport toch mooi!

Toch overheerst er één ding de afgelopen weken en dat is doping. Aan elke tafel met ‘wijsneuzen’ wordt er gezegd: ‘we praten er niet meer over’ of ‘het is gebeurd, we gaan nu niet meer in het verleden kijken’. En toch komt het telkens weer ter sprake. Nu ook in de atletiek, waarin een aantal Jamaicaanse sporters betrapt is op het gebruik van doping. Mijn eerste gedachte is dan: stel je wint als sporter een etappe of andere sportwedstrijd. Met welk gevoel kom je dan over de streep? Ben ik nu oprecht blij met deze overwinning? Is dit de bedoeling van topsport? Hoe komt deze sporter over de streep?

Ik ben met tafeltennis begonnen omdat ik dat echt leuk vond en nog steeds vind. Je gaat steeds meer trainen en op een gegeven moment rol je in selecties, trainingskampen en toernooien. Een geweldige kans om jezelf te profileren en ontwikkelen. Als kind was dat immers toch je droom! Ik heb er dan oprecht moeite mee als ik dus achteraf lees of op tv zie dat één van je sporthelden doping heeft gebruikt en dus niet eerlijk heeft gewonnen. Hoe kan dat nu toch? Zo wil je toch gewoon niet winnen?

Op Twitter had ik laatst een discussie over dit onderwerp en toen kwamen we uit bij het woordje druk. Is het de druk die deze sporters teveel is geworden? Is het belang van presteren zo hoog geworden? Ik ben ervan overtuigd als je terugdenkt aan de tijd als jeugdige sporter dat je er heel snel achter komt waarom je met deze sport begonnen bent en waarom je de top wil halen. Vergeet niet dat passie, strijd en liefde voor de sport de basisvoorwaarden zijn voor het bedrijven van topsport.

Om even terug te komen op het dopingverhaal wil ik het volgende nog even zeggen. Ik ben van mening dat een sporter die een fout heeft gemaakt wel een tweede kans verdiend. Het is heel gemakkelijk om deze sporters gelijk af te schilderen als enorme zondaars, met als gevolg dat andere sporters ook met cynische ogen bekeken worden. Wees jezelf als sporter, vertrouw op wat je goed kan en vergeet nooit waarom je bent begonnen met sporten!

Gerben Last
www.gerbenlast.nl
Twitter.com/gerbenlast85

Gerelateerd nieuws