RSS

Nieuws

Femke Oude Ophuis: ‘Er zit nog meer in’
Gepubliceerd op vrijdag 28 juni 2013 om 13:09

Aan ambitie geen gebrek bij atelete Femke Oude Ophuis. Afgelopen weekend kwam de geboren Hengelose voor het eerst uit op het EK atletiek voor landenteams in Dublin en met succes. Nederland promoveerde mede door haar inbreng naar de Super League. Maar de Zwolse wil meer. “Er zit nog zeker meer in, dat zegt ook mijn trainer in Zwolle. Door me eerst te richten op de meerkamp, hoop ik daar uiteindelijk profijt van te hebben bij het speerwerpen”, vertelt Oude Ophuis.

De uitverkiezing om als speerwerpster mee te mogen naar het EK in Dublin, kwam voor het lid van PEC 1910 als een volslagen verrassing. Zo’n verrassing, dat zelfs de uitnodiging bijna aan de neus van Oude Ophuis voorbij ging. “Ik zou een mailtje krijgen van de bond, maar ze hadden een oud mailadres van mij. Ineens werd ik van verschillende kanten gefeliciteerd, maar ik wist niet waarmee. Uiteindelijk bleek dus dat ik het mailtje had gemist en dat ik mee mocht naar Dublin”, zegt Oude Ophuis, die terugkijkt op een mooie periode. “In het begin was het wennen, want je gaat ineens om met topatleten. En daar kijk je toch tegen op. Dat was even raar, maar uiteindelijk leer je elkaar kennen.”

In Dublin kwam Oude Ophuis uit op het onderdeel speerwerpen, haar grootste kwaliteit. “Dat is inderdaad mijn sterkste punt, maar ik vind het ook het leukste. Die combinatie is het belangrijkst.” Op het EK voor landenteams werd de Zwolse aan de hand van de persoonlijke records ingeschaald op een elfde positie, uiteindelijk eindigde ze als achtste. “Het ging boven verwachting. Iedereen gooide een beetje onder de maat, ik ook. Ik heb een PR van 48 meter, in Dublin kwam ik tot 46. Uiteindelijk wel genoeg voor een mooie achtste plaats”, zegt de atlete. Voorlopig richt Oude Ophuis zich op de meerkamp. “Ik ga me nu weer meer bezig houden met de meerkamp. Op het NK voor senioren kom ik wel uit op het speerwerpen, daar hoop ik op een podiumplaats. Maar als ik op de meerkamp boven de vijfduizend punten kom, ga ik me pas echt richten op het speerwerpen.”

De atletiekcarrière van Oude Ophuis begon niet in Zwolle, maar bij MPM in Hengelo. “Ik ben in 1995 begonnen met atletiek bij MPM in Hengelo. Na zeventien jaar atletiek daar verhuisde ik naar Zwolle en ben ik overgestapt naar PEC. Dat bevalt tot dusver prima.” Het grote verschil met Hengelo is volgens de 24-jarige atlete vooral de trainingen. “In Hengelo had ik geen individuele trainer en ik merk dat die intensieve begeleiding mij nu verder brengt. Ik ga in de toekomst ook gebruik maken van trainers die gespecialiseerd zijn in het speerwerpen, om het vooral technisch veel beter te worden. Dan moet die speer vanzelf een keer over de vijftig meter gaan vliegen”, sluit een zelfverzekerde Oude Ophuis af.

Gerelateerd nieuws