RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Té gezond eten is ook niet goed’
Gepubliceerd op woensdag 4 april 2012 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij begeleidt als personal trainer jong en oud naar een gezonde leefstijl. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind op gezond gewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ biedt zij ondersteuning aan ouders en brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 91ste 4lijf-tip.

‘Eet gezond!’, is een veelgehoorde kreet. En met een goede reden. Overgewicht is een groeiend probleem. We worden overspoeld met reclame voor bewerkt voedsel. En overvolle agenda’s maken dat mensen stoppen bij een McDrive in plaats van thuis een gezonde maaltijd bereiden. We eten te ongezond en eenzijdig, bewegen te weinig en onze overheid lanceert de ene na de andere campagne om ons (weer) op de goede weg te krijgen. Vanuit alle hoeken wordt ons verteld dat we alles wat té vet, té zoet of te chemisch in de winkels moeten laten liggen. Maar hoe zit het met de andere kant van het verhaal. Kun je teveel van het goede (eten) hebben?

In bepaalde gevallen lijkt het antwoord ‘ja’ te zijn. Bijvoorbeeld in het geval van Orthorexia Nervosa, of te wel een obsessie voor gezonde voeding. Als je elke minuut van de dag aan gezond eten denkt, weigert te eten wat in jouw ogen ongezond is, als je argwanend bent voor elke gram vet, alleen nog rauwkost eet (want groenten koken betekent vitamineverlies), als je bang bent voor junkfood, elk dessert of koekje bij de koffie overslaat en niet meer uit eten gaat… is de kans groot dat je geobsedeerd bent door gezonde voeding.

Mensen met Orthorexia hebben vaak alleen nog oog voor de voedingswaarden en het fysiologische nut van eten; het gaat hen vooral om de kwaliteit en niet zozeer om de kwantiteit van het eten. Ook eten ze vaak te eenzijdig waardoor ze erg kunnen vermageren en ondervoed raken. Hierdoor zouden veel lichamelijke klachten kunnen ontstaan, zoals duizeligheid, ernstige maagklachten, haaruitval, nier- en leverbeschadigingen, hartritmestoornissen, spierkrampen en chronische vermoeidheid om er maar een paar te noemen.

Natuurarts Steven Bratman was in 1997 de eerste die concludeerde dat een te streng dieet ernstige bijwerkingen kan vertonen. Hij slaagde erin om chronisch zwaar zieke mensen door een aangepast dieet medicatie-vrij te houden. In dit dieet werden vaak melkproducten, meel, eieren en vis geschrapt waardoor het leven van zijn patiënten verlengd werd. Hij ging zich steeds meer afvragen of dit nog wel leven was, omdat patiënten zijn adviezen zo gedreven opvolgden dat zij een nieuwe eetstoornis ontwikkelden… Hij schreef hier een boek over: Health Food Junkies.

Behalve alle gezondheidsrisico’s en lichamelijke consequenties beperkt Orthorexia mensen ook op sociaal en psychisch gebied. Als je 24 uur per dag bezig bent met voeding, je een dagtaak hebt aan het bestuderen van etiketten en je volgende maaltijd tot in den treuren moet voorbereiden, word je uiteindelijk onzeker, gestrest, angstig of zelfs depressief. Alles, en werkelijk ook alles: vrienden, hobby’s, sport, familie en werk raken ondergeschikt aan de dwang om gezond te willen eten.

Het treurige aan het verhaal is dat iemand die aan Orthorexia leidt zichzelf vaak niet als ziek beschouwt, maar juist het beeld van zichzelf heeft heel gezond te leven. Ze voelen zich superieur aan al die mensen die voor een patatje mét gaan of de verleiding van zoetigheden en junkfood niet kunnen weerstaan. Ze dragen vaak met veel kracht hun visie uit en proberen anderen te overtuigen dat hun manier van leven de beste is. Maar de regel is nog altijd dat alles waar té voor staat niet goed is, dus ook niet té gezond eten. Schuif dus maar door dat patatje mét… maar mét mate!

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws