RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Lijndenkers versus vrijdenkers!’
Gepubliceerd op woensdag 21 maart 2012 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij begeleidt als personal trainer jong en oud naar een gezonde leefstijl. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind op gezond gewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ biedt zij ondersteuning aan ouders en brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de negentigste 4lijf-tip.

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig aan het lijnen is of één of ander nieuw crash dieet probeert. Het lijkt alsof iedereen over niets anders kan praten dan ‘slank’ zijn. In één adem wordt verteld wat we gisteravond gegeten hebben, waar we zin in hebben, wat we niet mogen hebben en wat we vanavond zullen eten. Elke gedachte concentreert haar basis rondom eten en ‘slank’ zijn. Zit jij ook gevangen in zulke gedachten die constant rondspoken in je hoofd?

Het zijn juist deze gedachten die er voor zorgen dat je dik wordt. Als je aan eten denkt, en dan vooral aan dat eten wat je niet mag, zul je vaak etend eindigen. Een andere manier van denken helpt je deze cirkel te doorbreken. Stop met het ‘dik voelen - proberen af te vallen - denken aan eten - meer eten- nóg dikker voelen’ patroon. Hoe doe je dat in een wereld die ons op alle mogelijke manieren laat weten dat slank zijn het enige is dat telt, je aantrekkelijk maakt en zorgt dat je erbij hoort? Kijk maar in de glossy’s of naar de reclames op televisie: slanke mensen beelden juist gezondheid, blijheid, geluk, tevredenheid en rijkdom uit, waardoor wij met z’n allen zijn gaan denken dat we die dingen alleen maar kunnen bezitten als we… Juist... Slank zijn. Dus jagen we met ons allen dat plaatje na, haast bij het obsessieve af.

Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die lijnt of ooit gelijnd heeft. Velen van ons hebben onze moeders zien lijnen en hiermee het lijndenken met de paplepel ingegoten gekregen. Iedereen heeft wel eens op een verjaardag gezeten waar het gesprek al snel over lijnen ging en waar de nieuwste ‘ik help je crashend naar je onhoudbare gewicht’ goeroe besproken werd. Het is dus een hele klus om het lijndenken los te laten omdat het overal om ons heen is. Maar het is, eigenlijk zonder al te veel moeite, tóch mogelijk. Het begint met een eerste stap: besluit dat je van jezelf alles mág eten en onderzoek daarna of je het ook echt wílt eten. Besluit dat je je niet meer ‘dik’ laat maken door de wereld om je heen of door je eigen gedachten. Word in plaats van een lijndenker een vrijdenker!

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws