LIVE: Tussenstanden op de Zwolse voetbalvelden
RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Sporten met een handicap!’
Gepubliceerd op woensdag 2 november 2011 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind en overgewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 76ste 4lijf-tip:

We weten het allemaal: sporten is belangrijk. Sporten is gezond. Als je regelmatig beweegt, is dat bijvoorbeeld goed voor je hart en longen. Je houdt je spieren sterk en je gewrichten soepel. Maar ook als je last hebt van depressies,angsten of als je je overtollige energie kwijt wilt raken kan sporten een actieve en positieve bijdrage leveren. Het verbetert dus je algehele lichamelijke conditie en is een instrument om grenzen te verleggen, uitdagingen aan te gaan en zelfvertrouwen te vergroten. Voor veel mensen gaat het hierbij niet direct om het winnen of verliezen of om records en medailles, maar wel om ontspanning, plezier en gezelligheid. Met sporten vergroot je ook je sociale contacten en netwerk.

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om dagelijks hun hardloopschoenen aan te trekken om een eind te gaan joggen of om op de pedalen te staan. Het kan voor mensen een uitlaatklep zijn om wekelijks het fitnesscentrum te bezoeken of om een balletje te trappen. Helaas zijn er ook veel mensen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Dit zijn mensen met een beperking, een handicap, die wel heel graag zouden willen sporten, maar voor wie de mogelijkheden om aangepast te sporten onbekend zijn. Of ze hebben drempelvrees, is de stap te groot of zijn eerdere ervaringen met sport negatief geweest. Vaak weten ze niet waar ze kunnen sporten, wat ze er kunnen verwachten en vormt de vraag hoe ze er moeten komen een groot probleem. Daarbij zijn mensen met een handicap afhankelijk van wat de regio biedt.

Mensen met een handicap sporten gemiddeld 33 procent minder dan mensen zonder handicap. In Nederland zijn ongeveer 3,5 miljoen zelfstandig wonende mensen met lichte, matige of ernstige lichamelijke handicaps. Samen met de 147.000 verstandelijk gehandicapten en de 432.000 mensen met een visuele handicap is dat gelijk aan ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking. De sportdeelname van mensen met een handicap blijft nog steeds sterk achter bij de sportdeelname van mensen zonder handicap. Gemiddeld sporten mensen met een handicap 33 procent minder dan mensen zonder handicap: 43 procent van de mensen met een handicap doet aan sport tegen 65 procent van de mensen zonder handicap.

Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn: met of zonder handicap. Het fijne is dat er voor iedere Nederlander een mogelijkheid is om aangepast te sporten. Iedereen met een beperking waarbij het gaat om een chronische aandoening (reuma, CARA, whiplash, (ex)hartpatiënten), lichamelijke (motorisch, amputatie, spasme, rolstoelafhankelijke), verstandelijke (Sydroom van Down of niveau ZMLK), auditieve (doof of slechthorend) of visuele beperking (blind of slechtziend) of een combinatie hiervan. Een nadeel is dat doordat veel mensen met een beperking niet op de hoogte zijn van het aangepaste sportaanbod in hun regio ze inactief blijven terwijl ook juist zij veel baat hebben bij beweging en sport.

Gelukkig maakt de Nederlandse Sportorganisatie voor mensen met een beperking zich hard voor deze mensen en is er veel informatie te vinden op www.nebasnsg.nl. Voor degenen die wat dichter bij huis in Zwolle geïnformeerd willen over de mogelijkheden voor mensen met een handicap, heeft www.zwollesportonbeperkt.nl veel informatie met betrekking tot het sportaanbod in de regio.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws