LIVE: Tussenstanden op de Zwolse voetbalvelden
RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Als sporten een verslaving wordt’
Gepubliceerd op woensdag 7 september 2011 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind en overgewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 69ste 4lijf-tip:

Dat sporten gezond voor je is weten we allemaal en velen van ons proberen de Nederlandse norm van dertig minuten bewegen per dag te halen. Voor de één is sporten een manier om gewicht, opgebouwde spanning of stress kwijt te raken. Voor de ander is het van essentieel belang vanwege lichamelijke klachten of juist om deze te voorkomen. Sommige mensen sporten omdat het nou eenmaal ‘moet’.

Maar wát als sporten een obsessie, een verslaving wordt? Er is zelfs een mooi woord voor: Bigorexia. Iemand die lijdt aan Bigorexia Nervosa heeft (vaak ten onrechte) het idee dat zijn lijf te weinig spieren en teveel vet bevat. Zij zien zichzelf als een iel, dun persoon zonder spieren terwijl dit vaak niet zo is. Een ander kenmerk van Bigorexia is de verslaving aan endorfine, een stof dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt tijdens het sporten. Endorfine geeft een ‘euforisch’ gevoel, je wordt er blij en vrolijk van en het kan verslavend werken waardoor je steeds weer dit gevoel wil beleven. Bigorexia lijkt op de eetstoornis Anorexia, maar dan omgekeerd. Beide verslavingen hebben betrekking op een verstoorde lichaamsbeleving. Mensen met Anorexia zien in de spiegel een dik persoon en mensen met Bigorexia een iel en dun persoon, terwijl dit in beide gevallen niet overeenstemt met de werkelijkheid.

Ben je altijd bezorgd om je lichaam en uiterlijk? Spijbel je van school of je werk om te kunnen sporten? Wil je fysiek altijd grenzen verleggen? Ben je nooit tevreden met de geleverde prestatie? Besteed je minder tijd aan je partner, gezin of vrienden doordat je (te) veel sport? Focus je je alleen nog maar op presteren en ben je vergeten dat sporten ook gewoon ‘leuk’ kan zijn? Dan zou ik mezelf eens flink achter de oren krabben, want misschien ben je wel sportverslaafd.

Wat is er mis met sportverslaafd zijn? Hoe kun je nou sportverslaafd, dus verslaafd aan sport zijn? Sporten is toch goed voor je, terwijl een verslaving een afhankelijkheid is van dingen die slecht voor je zijn: roken, drinken, drugs. De overheid, belangenverenigingen, (huis)artsen, ik… kortom de hele goegemeente probeert mensen die te weinig bewegen aan te zetten om toch vooral meer te gaan bewegen. Dat er ook nog een andere groep mensen is, die juist teveel beweegt, wordt voor het gemak - naar mijn mening - te vaak vergeten. Voor deze groep mensen die excessief veel en dwangmatig bewegen is sporten allang niet meer iets wat ze voor hun plezier doen, maar eerder iets geworden waar ze niet meer zonder kunnen.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws