RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Je gezondheid is niet te koop’
Gepubliceerd op woensdag 17 augustus 2011 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind en overgewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 67ste 4lijf-tip:

Wachtend bij de kassa in de supermarkt zie ik vaak flessen frisdrank, wit brood of witte bolletjes, chocoladepasta, ontbijtgranen, witte rijst, chips geraffineerde oliën en ander uitgekleed eten voorbij komen. Het is afgepeld, leeggezogen en weer samen geplakt eten. Waar is de echte voeding gebleven? Junkfood, margarine, koekjes, snacks, 97 procent van alle kant-en-klaar maaltijden missen door de manier van bereiden vitamines, mineralen, enzymen en andere belangrijke voedingsstoffen. En ach, we weten het allemaal wel maar zijn (nog) niet doordrongen van het feit dat het ongezond is. Helaas is het dat wel.

Om geraffineerd en sterk bewerkt voedsel, waar dus geen tot weinig vitamines, mineralen, enzymen en gezonde vetten in zitten, op te kunnen nemen, moet ons lichaam enzymen, speeksel, maag-, darm- en andere sappen aanmaken die helpen bij de vertering van voedsel. Hiervoor gebruikt ons lichaam vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, enzymen en allerlei andere stoffen uit de eigen lichaamsvoorraad. En het enige wat ons lichaam ervoor terug krijgt zijn lege calorieën, conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen om over de zeer schadelijke transvetten, geoxideerde eiwitten en MSG (E621) maar vooral niet te zwijgen…

Wat betekent dit? Door het veelvuldig eten van geraffineerd en sterk bewerkt voedsel beroven we ons eigen lijf, onze hersenen, onze ogen, ons hart, onze bloedvaten, onze huid en elk ander orgaan van noodzakelijke stoffen en zadelen het op met lichaamsvreemde stoffen. Gevolg hiervan is: weg vitaliteit, weg weerstand. We zuigen ons eigen lichaam leeg en worden moe en ziek of krijgen allerlei kwalen, overgewicht of zelfs hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, depressies… En dan gaan we naar de huisarts en deze schrijft ons geneesmiddelen voor. Onze hedendaagse geneeskunde beperkt zich vaak tot het voorschrijven van pillen en poeders, van operaties en van bestralingen. Alsof gezondheid iets is wat alleen van buitenaf opgelegd kan worden, iets wat alleen in de apotheek te koop is op doktersvoorschrift.

Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van het feit dat we er zelf ook iets aan kunnen doen. We leren steeds beter dat we door gezond te eten, preventief kunnen werken aan een goede gezondheid. We kunnen zelf het verdedigingsmechanisme van ons lichaam versterken, als we ons lichaam daar tenminste de kans voor geven; dat wil zeggen door het te voeden met goed en ‘aangekleed’ eten. Geef je lichaam volwaardige voeding, echte voeding - dus voeding om te voeden en niet om te vullen - en kies vaker voor ongeraffineerde producten. Gooi nou niet meteen alle pakjes en zakjes de deur uit, ze zijn een wezenlijk onderdeel van ons huidige leven, maar doe het gewoon eens anders: kies bijvoorbeeld bij elke maaltijd voor een basis van veel onbewerkte producten zoals groenten, fruit, volkorenproducten, zuivel, plantaardige oliën, noten, ei, vlees of vette vis. Kies minder vaak voor producten die je overgrootmoeder niet zou herkennen in de schappen van de winkel en je zit goed.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws