RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Let op het percentage transvet’
Gepubliceerd op woensdag 27 juli 2011 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast houdt Michèle zich bezig met haar eigen programma ‘kind en overgewicht’. Onder de noemer ‘IKdoedurfkan!’ brengt zij kinderen naar een gezond gewicht. Hier volgt alweer de 64ste 4lijf-tip:

We worden ons steeds bewuster van het belang van gezonde voeding. Bijna iedereen weet dat een ongezond voedingspatroon voor gezondheidsproblemen kan zorgen en je dik kan maken. Teksten als ‘let op vet’, ‘pas op met suiker’, ‘ban de kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen’ en alle overige negatieve publiciteit rondom onze voeding zouden je haast bang maken om nog iets te eten. Het gevolg hiervan is dat mensen liever kiezen voor onder andere lightproducten, producten laten liggen - zoals laatst gebeurde met komkommers - of laatdunkend hun schouders ophalen, want ‘tegenwoordig is álles slecht voor je’. Men is moe geworden van alle waarschuwingen, adviezen, tips, voorschriften en ‘je kunt beter niet, maar doe liever zo….’ Met als gevolg dat veel mensen het geaccepteerd hebben dat er ‘gerommeld’ wordt met onze voeding.

‘Ach, als je zou weten wat overal in zit, dan zou je helemaal niets meer eten’, is een door mij veelgehoorde opmerking. En daar gaan we al de fout in. Omdat we ons geen zorgen maken over wat we via onze voeding binnenkrijgen, wordt er van alles ingestopt. We zouden ons helemaal geen zorgen moeten hoeven maken… We hebben een overheid die over ons zou moeten waken. Net zoals zij dat doet op het gebied van (openbare) veiligheid. Toch vind je overal producten met toegevoegde vitamines: ‘omdat het zo goed voor je is’, met kunstmatige zoetstoffen: ‘daar blijf je zo lekker slank bij’, met een heel riedel aan E-nummers: ‘omdat het mag want ze zijn goedgekeurd’, met kleur-, geur- en smaakstoffen: ‘want anders verkoopt het niet zo lekker’ of conserveringsmiddelen: ‘want dát hebben we inmiddels allemaal geaccepteerd’.

Gelukkig zijn er organisaties zoals www.foodwatch.nl die opkomen voor ons recht op veilig en goed voedsel en zich sterk maken voor onze keuzevrijheid. Op dit moment is er veel aandacht voor de schadelijkheid van transvetten. Wát zijn transvetten? Transvet zit in dezelfde voedingsmiddelen als verzadigd vet: volle zuivelproducten, vet vlees, snacks, koek, gebak en chocola. De bron van transvet is vaak gehard plantaardig vet, dat in veel voedingsmiddelen is verwerkt. De basis van dit vaste vet is vloeibare plantaardige olie met veel onverzadigde vetzuren. En onverzadigde vetzuren zijn gezond! Alleen… vloeibare olie is helemaal niet handig in het gebruik voor de voedingsmiddelenindustrie. De olie is niet lang houdbaar, lastig te vervoeren en moeilijk te verwerken. Om deze problemen op te lossen maken ze de olie steviger door de onverzadigde vetten te ‘harden’. Door het harden ontstaat het schadelijke transvet.

De reden om onverzadigde vetten industrieel te bewerken is dat hoewel roomboter voor veel zaken te gebruiken is, het goedkoper is om plantaardige olie te gebruiken. Helaas is plantaardige olie niet vast of smeerbaar. Door nu de vetzuursamenstelling van bijvoorbeeld zonnebloemolie te veranderen, te harden, wordt het ineens smeerbaar. En dát is handig. Waar we vroeger roomboter voor gebruikten, kan nu ineens geharde olie voor worden gebruikt. Zonnebloemolie is ineens te verwerken in koekjes, gebak, snacks, etcetera. Maar… onverzadigde vetten waarmee gerommeld is worden transvetten. Omdat transvetten niet natuurlijk zijn, kan ons lichaam er niet goed mee overweg en kunnen we er ziek van worden.

Transvetten zijn nóg schadelijker dan verzadigd vet en kunnen het ontstaan van hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaken. Nederland is nummer twee van Europa qua inname van transvetten. Ik raad iedereen aan de informatie op www.transvetzuren.com te lezen. Wordt een bewuste koper én eter. Lees altijd de etiketten van de producten die je koopt. Als het percentage transvet onder de 2 procent ligt, is het aanvaardbaar. In elk ander geval: laat het product waar het is… in het schap. Misschien is het verstandiger om dat sowieso te doen.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws