RSS

Nieuws

De Pelikaan: ‘Veel meer dan een zandbak’
Gepubliceerd op donderdag 25 november 2010 om 12:09 1 reactie

Het is september 2007 als ik met mijn werkzaamheden als verenigingsmanager voor de Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan start. De stichting, bestaande uit de verenigingen ZMHC (hockey), HTC (voetbal), ZTC de Pelikaan (tennis), Oranje Zwart (korfbal) en Hippisch Centrum de Haerst (paardensport), heeft als gezamenlijk doel het sport- en beweegaanbod voor diverse doelgroepen te verbreden, te vernieuwen en te professionaliseren en uit te groeien tot een maatschappelijk ondernemend centrum voor sport en bewegen, waarin tevens structureel plaats is voor leerwerkplekken voor studenten van beroepsopleidingen.

Daar waar vroeger rond de vijver de hond werd uitgelaten of een balletje werd getrapt, is inmiddels een jaar later (mei 2008) de eerste professionele en multifunctionele beachsportaccomodatie van Nederland aangelegd. Dit heeft ertoe geleid dat er vele beachsporten kunnen worden beoefend, zoals beachvolleybal, beachsoccer, beachhandbal, beachtennis, beachkorfbal en beachhockey. Inmiddels hebben een groeiend aantal beachsporters actief deelgenomen aan competities en toernooien.

Maar er is meer
Met de inbreng van de vrijwilligers van sportverenigingen en Zwolse onderwijsinstellingen (Windesheim en Landstede) richt De Pelikaan zich op verschillende doelgroepen, zoals senioren, mensen met een beperking, werknemers van bedrijven en scholieren/studenten. In samenwerking met WijZ, voorheen Stichting Welzijn Ouderen Zwolle, is een sportaanbod voor 55-plussers opgezet, waarin men twee keer per week kennis kan maken met verschillende sporten. Met medewerking van lokale partners als Frion, De Twijn en De Vogellanden wordt mensen met een beperking aangepaste sporten aangeboden, zoals G-voetbal, G-korfbal, G-hockey en rolstoeltennis.

In dit verband mag niet onvermeld blijven dat HTC als één van de eerste amateurvoetbalverenigingen hèt label voor maatschappelijke initiatieven binnen het voetbal ‘Meer dan Voetbal’ toegekend heeft gekregen. Dit als erkenning voor het project Special Heroes, waarin trainers van HTC en vakleerkrachten van De Twijn groepen leerlingen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking zowel binnen- als buitenschoolse voetbaltrainingen hebben gegeven. Deze samenwerking tussen speciaal onderwijs en sportvereniging heeft er vervolgens toe geleid dat de leerlingen ook andere sporten zijn gaan beoefenen, zoals rolstoeltennis, hockey en korfbal.

Een vorm van sportvernieuwing is verder de aanstaande invoering van de sportpas. Op het sportpark worden vele activiteiten georganiseerd en soms is het niet gemakkelijk om uit te vinden waar, wat, wanneer plaatsvindt. De sportpas wordt gratis beschikbaar gesteld en is voor iedereen die mee wil doen met de diverse activiteiten. Die worden door het jaar heen georganiseerd en zijn te vinden op www.buitengewoonsporteninzwolle.nl.

De toegankelijkheid van sportmogelijkheden kan echter nog verder verbeterd worden en biedt nog vele kansen voor sportparken in zijn algemeenheid en sportpark De Pelikaan in het bijzonder. Een uitdaging voor de toekomst, waar ik graag de komende maanden via dit medium nog eens verder over wil uitweiden.

Diederik Meijntjes
Verenigingsmanager Stichting Samenwerkende Sportclubs De Pelikaan

Reactie geplaatst door Marco op donderdag 25 november 2010 om 15.10 uur
Diederik prima, nu alleen nog twee maanden wachten tot je volgende artikel verschijnt!

Voeg nieuwe reactie toe

Gerelateerd nieuws