RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Niet kunnen stoppen met vreten’
Gepubliceerd op woensdag 24 november 2010 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt alweer de 29ste 4lijf-tip:

‘Niet kunnen stoppen met vreten, slappe hap!’ ‘Je kan overal mee stoppen als je maar wilt en doorzettingsvermogen hebt!’ ‘Gadverdamme wát een varken!’ Het zijn zomaar een paar voorbeelden van uitspraken over kinderen en volwassenen met overgewicht. Afschuwelijk! Sommige mensen begrijpen niet wat het is om een eetverslaving te hebben of hoe het voelt om te dik te zijn. Dik zijn staat in onze maatschappij voor lelijk, dom, slap en vul maar aan. Mensen denken over het algemeen dat minder eten en meer bewegen de oplossing is… Gewoon even flink zijn en doorzetten. Hierdoor is het beeld dat veel mensen met overgewicht van zichzelf hebben niet al te positief: ze vinden zichzelf slap en denken dat ze te weinig wilskracht hebben.

In mijn studio begeleid ik kinderen en volwassenen met ontzettend veel wilskracht, maar dit is blijkbaar niet het enige dat nodig is om een gezond gewicht te bereiken en vast te houden. Zou dit wel zo zijn, dan was overgewicht niet zo’n probleem en zouden er niet zo ontzettend veel jojoënde mensen zijn.

Anders dan bij het stoppen met roken, waar je besluit om geen sigaret meer op te steken en waarvan iedereen weet hoe moeilijk dat is, kun je niet zonder voeding en moet je wel blijven eten. Hierdoor is de verleiding groter en is het extra zwaar om weerstand te bieden. Wilskracht of geen wilskracht, probeer maar eens om vier sigaretten te roken als je er normaal twintig per dag rookt. Dit gaat je waarschijnlijk even lukken, maar houd je beslist niet vol. Daarbij heeft eten, overgewicht en afvallen ook te maken met andere factoren. Voor heel veel mensen is eten gezellig, troost, een gewoonte, afleiding en ga zo maar door. Wij leren allemaal als kind dat eten kan troosten. ‘Ach, ben je gevallen? Hier heb je een snoepje!’ Dat eten gezellig is: met het hele gezin gezellig met chips op de bank. En dat eten een beloning is: een zak vol snoep bij een goed rapport.

Veel kinderen en volwassenen kunnen niet omgaan met bijvoorbeeld hun verdriet en zoeken troost in eten. Omdat dit ze geleerd is en ze niet weten hoe ze anders met hun gevoelens om kunnen gaan. Het zou fijn zijn als men meer begrip en acceptatie op zou kunnen brengen voor kinderen en volwassenen met overgewicht. Dat men begrijpt dat het bij overgewicht helaas niet alleen om minder eten en meer bewegen gaat, maar dat het versterken van het zelfbeeld, het vergroten van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met emoties minstens zo belangrijk zijn.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws