RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘De ziekte kanker en sport’
Gepubliceerd op woensdag 10 november 2010 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt alweer de 27ste 4lijf-tip:

Sinds 6 juni 2006 fietsen jaarlijks honderden wielrenners de Franse Alpe d’Huez op onder het motto ‘opgeven is géén optie’. Het doel is geld te verzamelen voor onderzoek naar een beter leven met kanker en naar de revalidatie van kankerpatiënten. Voor hart- en vaatziekten bestaat al jaren een revalidatieprogramma, bij kanker is dat helaas nog onderontwikkeld.

De diagnose en de behandeling van kanker is voor veel mensen een bijzonder moeilijke periode in hun leven. Extreme (langdurige) vermoeidheid, conditievermindering, concentratiestoornissen, lichamelijke veranderingen, angst en relationele- en sociale problemen zijn veel voorkomende gevolgen van kanker en de behandeling ervan. Een veel gehoorde opmerking van mensen bij wie kanker is vastgesteld, is dat ze het vertrouwen in hun lichaam kwijt zijn geraakt. Het voelt alsof hun lichaam hen in de steek heeft gelaten: “Het voelt alsof ik met een moker op mijn hoofd geraakt ben. Dit is wat een ander overkomt, niet mij…”

Veel kankerpatiënten zijn moe. Niet zomaar een beetje, maar ze voelen zich uitgeput en hebben soms zelfs zo weinig energie om de dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Tot 2001 kregen ze vooral het advies om te rusten, maar dat vermindert juist de conditie waardoor vermoeidheid nog meer toeneemt. Juist bewegen en sporten helpt om de conditie op peil te houden en kan helpen om de neveneffecten van de behandeling beter aan te kunnen. Uit een studie (uitgeroepen tot het beste internationale wetenschappelijke artikel van de afgelopen drie jaar in Nederland) van bewegingswetenschapper Ingrid de Backer van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, blijkt dat mensen die na een chemokuur intensief sporten, ook op langere tijd minder vermoeid zijn, meer kracht en een betere conditie hebben.

Vaak volgen mensen die voor kanker behandeld zijn een revalidatieprogramma, bijvoorbeeld Herstel en Balans, maar zeker ook daarna is het belangrijk om door te blijven gaan met lichamelijke activiteiten. Dit zal in het begin moeite kosten, want kanker en de behandeling ervan hebben grote impact gehad op de lichamelijke- en geestelijke gesteldheid. Toch is het raadzaam om weer regelmatig- binnen de grenzen van je mogelijkheden- te bewegen. Want hoe minder je doet, hoe sneller je moe wordt. Door lichamelijke activiteit ervaar je ook wat je nog wel kunt. Ook de psychische effecten van het (samen) bewegen zijn belangrijk: het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het lichaam nemen toe en de angst voor inspanning neemt af.

Vraag altijd de behandelend arts vooraf advies over mogelijke beweegactiviteiten en begin met het geleidelijk opbouwen van spierkracht. Als je gericht advies wilt en/of beperkingen ervaart, is een sportmedisch onderzoek door een sportarts aan te raden. Tegenkracht, Stichting Kanker en Sport, biedt kankerpatiënten de nodige sportfaciliteiten en begeleiding. Initiatiefnemer en oprichter van Tegenkracht is Jelle Wolthuizen. Lees op www.tegenkracht.nl zijn verhaal.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws