LIVE: Tussenstanden op de Zwolse voetbalvelden
RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Doe mee met de uitrustweek’
Gepubliceerd op woensdag 3 november 2010 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt alweer de 26ste 4lijf-tip:

Aan het einde van een lange zware werkdag kom je vermoeid thuis. Of je hebt de hele dag met je kinderen opgetrokken en bent blij dat je ze eindelijk naar bed kunt brengen. Want je bent moe. Ontzettend moe. Je hebt geen energie meer voor wat dan ook. ‘s Morgens bij het wakker worden wil je het liefste nog uren verder slapen en als je uiteindelijk je bed uit stapt voel je je futloos en is het enige waar je behoefte aan hebt: uitrusten en vakantie. Vertwijfeld vraag je jezelf af hoe je de dag door moet komen. Want je bent moe. Ontzettend moe. Veel Nederlanders zijn langdurig moe. Zo rond de drie tot vijf miljoen landgenoten geven aan erg moe te zijn, waarvan vrouwen aangeven er vaker last van te hebben. Jongeren zijn vaker moe dan 45-plussers en vooral ouders met kleine kinderen voelen zich vaak vermoeid.

Een duidelijke reden is niet te vinden, omdat een hele reeks van oorzaken voor vermoeidheid kunnen zorgen. Meestal is het afdoende om eens goed uit te rusten, gezond, volwaardig en evenwichtig te eten, voldoende te drinken, wat minder koffie te gebruiken en wat meer te bewegen. Toch kan er meer aan de hand zijn, luister daarom goed naar je lichaam. Infectieziekten, een onderliggende ziekte, het chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma, (zwangerschap), medicatiegebruik en kanker kunnen voor zeer extreme vermoeidheid zorgen. Maar laten we niet meteen van het ergste uitgaan, want zoals ik al schreef; er zijn een hele reeks van oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je jezelf vanuit vermoeidheid de dag door sleept…

Het klinkt misschien raar, maar…. en dáár is die weer, voldoende beweging en sporten is nodig om je mentaal te ontspannen. Sporten zorgt dat moeheid afneemt en een extra voordeel is dat depressieve gevoelens verminderen. Wie kent niet het gevoel weer helemaal opgeladen te zijn na een avondje fitnessen of na een rondje te hebben gejogd?

Stress en een hoge werkdruk putten je lichaam uit. Een full- of parttime job in combinatie met het huishouden, kinderen en alle schoolse- en naschoolse activiteiten, om nog maar te zwijgen over alle (sociale) verplichtingen die we hebben, zorgen voor een disbalans. Er is vaak geen evenwicht tussen activiteiten en ontspanning, en met name ’s avonds nog veel dingen moeten doen en tot laat tv kijken zorgen voor chronisch slaaptekort. Dit slaaptekort kun je in het weekend niet ‘wegslapen’ door lang uit te slapen. En zo wordt je slaaptekort steeds groter, neemt je vermoeidheid toe én is de cirkel rond. Weet je niet meer hoe het voelt om uitgerust te zijn? Wil je tips en adviezen? Doe dan deze week mee met de Nationale Uitrustweek: www.nationaleuitrustweek.nl.

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws