RSS

Nieuws

Damesafdeling Be Quick ’28 wil groeien
Gepubliceerd op dinsdag 24 augustus 2010 om 12:41

Prestatievoetbal in een warm nest. Zo kunnen we de damesafdeling van Be Quick ’28 snel karakteriseren. Maar daarmee is niet alles gezegd. “De ambitie is dat we op elk niveau speelsters kunnen laten spelen, ook op een meer recreatief niveau”, zegt Marjolein Wildeman, voorzitter van het damesbestuur.

Als het gaat om damesvoetbal dan kun je zeggen dat de voetbalvereniging Be Quick ’28 niet over één nacht ijs is gegaan. Al sinds 1971 wordt aan de Zwolse Ceintuurbaan de voetbalsport beoefend door vrouwen en meisjes en uiteindelijk heeft het zich ontwikkeld tot wat het nu is. Het laatste jaar heeft de vereniging vier teams in competitie gehad op de vier hoogste amateurniveaus. Een prestatie van formaat, ook omdat de promovendi zich allemaal wisten te handhaven. En voor dit seizoen is de damesafdeling als satellietclub een samenwerkingsverband aangegaan met FC Zwolle, dat een eredivisieteam op de been brengt. Het is een spannende en leuke ontwikkeling voor alle betrokken partijen.

De damesafdeling mag dan zijn gegroeid, tegenwoordig wordt de afdeling ook aangestuurd door een omvangrijk bestuur. Het bestuur, met als voorzitter Marjolein Wildeman, kent liefst zeven leden. “Dat is ook een goede zaak”, zegt Marjolein. “Alle teams hebben een vertegenwoordiger in het bestuur. Het grote bestuur geeft ook aan dat onze afdeling binnen Be Quick volledig geïntegreerd en geaccepteerd is. Een prettige zaak, omdat het dames- en meisjesvoetbal snel groeit. Binnen de jeugdafdeling zijn er op diverse niveaus ook weer meisjesteams actief (in de A-, B- en D-categorie). Daarnaast zijn er ook nog meisjes die in jongensteams spelen.”

Prestatievoetbal en gezelligheid. Bijt dat elkaar niet? “Nee”, zegt Marjolein. “Ondanks het prestatievoetbal bij veel teams, staat gezelligheid hoog in het vaandel. Ook tussen de teams onderling is er veel saamhorigheid. En er zijn ook diverse activiteiten binnen de damesafdeling. Natuurlijk verschilt het prestatieve karakter per team. Het gaat er bij dames 1 heel anders aan toe dan bij dames 4. Het is belangrijk dat speelsters bij Be Quick wat niveau betreft alle kanten op kunnen. Daarentegen willen we ook iedereen de kans geven om zich te ontwikkelen. We werken daarbij niet met een spelersvolgsysteem, omdat die software erg duur is. Maar door het intensieve overleg van de trainers hebben we een goed zicht op de ontwikkeling van speelsters.”

Door de samenwerking met Zwolle wordt er op de velden van Be Quick eredivisievoetbal gespeeld. De samenwerking tussen FC Zwolle en Be Quick zal in ieder geval een paar unieke kanten hebben. “We streven naar een gelijkwaardige samenwerking met korte communicatielijnen. Dat kan ook omdat onze accommodaties geweldig op elkaar aansluiten”, zegt Marjolein. De speelsters blijven op papier ook lid van Be Quick. Dat is omdat de reglementen voorschrijven dat speelsters die niet of weinig aan spelen toekomen in de eredivisie ook bij Be Quick ingezet moeten kunnen worden. “De regel is dat je per wedstrijd zes speelsters in mag zetten van een eredivisieteam, maar daar gaan wij van afwijken. We hebben afgesproken met FC Zwolle dat we maximaal drie speelsters gaan inzetten bij een wedstrijd.”

Al met al wacht er een spannende tijd aan de Zwolse Boerendanserdijk als het gaat om damesvoetbal. Heb je ook belangstelling voor het damesvoetbal bij be Quick? Kijk dan op www.bequick28.nl of mail naar vrouwenvoetbal@bequick28.nl.

Gerelateerd nieuws