LIVE: Tussenstanden op de Zwolse voetbalvelden
RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Weg met al die vakantiekilo’s’
Gepubliceerd op woensdag 18 augustus 2010 om 12:00

Sportief Zwolle plaatst iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt de vijftiende 4lijf-tip:

De vakantie is hét uitgelezen moment om even niet te letten op de lijn. Massaal storten we ons op het lekkere, en vaak ongezonde en té vette eten en de calorierijke dranken. Bewegen en sporten, daar doen we niet meer aan, of in ieder geval een stuk minder. En dan vliegen de kilo’s er aan, blijkt uit de gegevens van Gezondheidsnet. Méér dan de helft van de Nederlanders is aangekomen deze zomer. Gemiddeld zijn wij tussen de 1 en de 5 kilo aangekomen. Het is simpel te verklaren: we genieten liever van onze vakantie dan dat we op gezonde voeding letten.

Hoe raak je deze overtollige vakantiekilo’s weer kwijt? Om een halve kilo per week af te slanken, moet je 3.500 calorieën zien te verliezen. Dit betekent dat je op je voeding moet gaan letten en/of meer moet gaan sporten of bewegen. Maar een combinatie van beide is natuurlijk het beste. Als je per dag 500 calorieën minder eet en je dagelijks 500 calorieën verbrandt, verlies je theoretisch gezien 1 kilo per week, wat een gezond en verantwoord aantal is.

Hieronder volgt een overzichtje van verschillende manieren waarmee je in 1 uur 500 calorieën of meer kunt verliezen. Het beste is dat je deze met elkaar afwisselt en alles een keer probeert. Want variatie helpt niet alleen calorieën te verbranden, je traint er telkens andere spieren mee en het houdt je gemotiveerd om te blijven sporten.

- 730 calorieën: touwtje springen
- 560 calorieën: hardlopen, loopband normaal tempo
- 560 calorieën: zwemmen, normaal tempo
- 560 calorieën: circuittraining fitness
- 511 calorieën: squash
- 490 calorieën: joggen, normaal tempo
- 490 calorieën: voetbal vrije tijd
- 490 calorieën: schaatsen, normaal tempo
- 280 calorieën: fietsen, 16 kilometer per uur

Deze cijfers zijn natuurlijk slechts een benadering, niet iedereen verbrandt evenveel calorieën. Dit getal hangt van verschillende dingen af, bijvoorbeeld de intensiteit van je training, je gewicht en je uithoudingsvermogen. Duidelijk is ook maar weer waarom touwtje springen mijn favoriet is én blijft! En touwtje springen, oftewel rope skipping, is zeker niet saai…

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws