LIVE: Tussenstanden op de Zwolse voetbalvelden
RSS

Nieuws

Fietscampagne ‘Gebruik je kop, helm op’
Gepubliceerd op maandag 2 augustus 2010 om 14:32

Zwolse wielrenners en mountainbikers die wel eens op de Nijverdalsebergweg in Nijverdal fietsen, worden sinds vorige week geconfronteerd met de indrukwekkende campagne ‘Gebruik je kop, helm op’. De campagne is een initiatief van Stichting Consument en Veiligheid, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Met als belangrijkste doel dat wielrenners en mountainbikers altijd met een helm op rijden.

Dit is noodzakelijk, omdat elk jaar 3.700 wielrenners en mountainbikers in het ziekenhuis belanden door valpartijen, veel met ernstig hoofdletsel. Terwijl hoofdletsel eenvoudig kan worden voorkomen door altijd te rijden met een helm op. Het startschot voor de landelijke campagne werd op woensdag 16 juni gegeven door Rabo-renner Rick Flens. Komende zomermaanden is de campagne langs populaire fietsroutes in heel Nederland te zien.

“Het dragen van een helm is al verplicht bij wedstrijden en de meeste toertochten, maar tijdens recreatief rijden niet. Veel amateurrenners en mountainbikers dragen dan geen helm, omdat ze denken die buiten de wedstrijden niet nodig te hebben. Terwijl de gevolgen van een val net zo desastreus kunnen zijn”, stelt Saskia Kloet, coördinator Sport van Stichting Consument en Veiligheid. “Met deze campagne willen wij de sporters bewust maken van de mogelijke gevolgen van rijden zonder helm.”

De campagne langs de populaire fietsroute richting de Sallandse Heuvelrug zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo duiken langs deze route bermmonumenten op. Deze ‘monumenten’ zijn het startpunt van het indrukwekkende verhaal van een fietser die geveld werd door hoofdletsel na een val. De wielrenners en mountainbikers kunnen niet om de campagne heen: tijdens het fietsen zien zij spandoeken met veelzeggende boodschappen voorbijkomen. Spandoeken die onomwonden het verhaal vertellen en verwijzen naar de website van de campagne www.gebruikjekop.nl. De campagne zal deze zomer op populaire wielren- en mountainbikeroutes in heel Nederland opduiken.

Rabo-renner Rick Flens weet als geen ander hoe belangrijk het is om tijdens het fietsen een helm te dragen. “Het Rabo-team staat vierkant achter deze campagne. We hebben als team zelf ondervonden hoe groot de impact van hoofdletsel kan zijn. Ik wil daarom alle wielrenners en mountainbikers in Nederland op het hart drukken altijd een helm te dragen.” Meer informatie vind je op www.ntfu.nl en www.gebruikjekop.nl.

Gerelateerd nieuws