RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Wandelen is zo gek nog niet’
Gepubliceerd op woensdag 7 juli 2010 om 12:00

Sinds kort plaatst Sportief Zwolle iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt de negende 4lijf-tip:

Wandelen is simpel. Je zet de ene voet voor de andere en dat de hele tijd lang. Wandelen is geschikt voor iedereen en een hele goede manier om weer in conditie te komen. Ook voor mensen die tobben met hun gezondheid of herstellend zijn na een langdurige ziekte is wandelen een veilige vorm van beweging. Waarom mensen wandelen, is minder eenvoudig te beantwoorden.

Veel mensen wandelen om even tot rust te komen of om even alleen te zijn en zien een wandeling als een vorm van meditatie. Anderen zoeken juist de sociale contacten op, want tijdens het wandelen heb je alle tijd om rustig bij te praten met vrienden. En al pratend kom je nog eens ergens. Ook zijn er mensen die op deze manier proberen wat lichaamsgewicht kwijt te raken.

Wandelen is goed voor je gezondheid. Volgens wetenschappers is het zelfs de beste vorm van lichaamsbeweging. En niet alleen vanwege de buitenlucht: een half uur stevig wandelen per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekten, heeft een bloeddrukverlagend effect, versterkt de spieren en verlaagt het cholesterolgehalte. Wandelen is ook goed tegen stress. Wandelen wordt zelfs met succes toegepast in de behandelingsmethode van psychiatrische patiënten en ontspoorde jongeren.

Door te wandelen kom je in contact met natuur en landschap. Wandelaars zien meer van de omgeving dan fietsers of automobilisten. Iedere snelheid hoger dan je looptempo ontneemt je een stukje van je waarnemingen; als je wandelt ga jij aan de natuur voorbij, terwijl als je fiets of autorijdt de natuur aan jou voorbij gaat. Maar de voornaamste reden om te wandelen is wel de volgende: ouderen in verzorgingstehuizen moeten voortaan 15 euro betalen om een ommetje te kunnen maken. Wandel dus zoveel als je kunt, nu het nog gratis voor je is!

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws