RSS

Nieuws

4lijf-tip: ‘Hoe reageer je op een Happy Meal?’
Gepubliceerd op woensdag 23 juni 2010 om 12:00

Sinds kort plaatst Sportief Zwolle iedere woensdag de ‘4lijf-tip’. Het gaat hier om tips van Michèle van Reijsen. Zij is eigenares van de kleinschalige bewegingsstudio 4lijf aan de Voorstraat 33 in het centrum van Zwolle. Daarnaast is Michèle consulente van Lekker Pûh. In haar studio begeleidt zij jongeren naar het gezonde gewicht volgens de methode van Lekker Pûh! Hier volgt de zevende 4lijf-tip:

Gisteravond consult voor Lekker Pûh (gewichtsbeheersingprogramma voor jongeren) met een jongen van 12 jaar met overgewicht gehad. Hij kwam voor de tweede keer, samen met zijn moeder. En hij had een vraag…

Hij: “Hoe moet ik reageren als er in de klas wordt getrakteerd op Happy Meals?” Ik: “Hoe bedoel je, Happy Meals… van de McDonalds?” Hij: “Ja.” Ik: “Dus er was iemand jarig en die trakteerde de hele klas op Happy Meals… niet waar toch?!” Hij: “Ja, echt waar, die moeder bracht 28 Happy Meals langs.” Ik (nam even mijn tijd, want was in shock): “En hoe heb je gereageerd?” Hij: “Ik heb een paar patatjes en één kipnugget genomen, het toetje heb ik weggegeven en gezegd dat ik die niet lustte. Ik ben bang dat als ik niks neem, ik weer gepest word.” Ik: “Je hebt het super opgelost…”

Je merkt aan mijn reactie dat ik ook even niet wist hoe ik moest reageren! Happy Meals trakteren, dat is gewoon belachelijk. Hij: “Ja maar hoe moet ik nou reageren op zoiets?” Ik: “Nou, een Happy Meal kun je moeilijk mee naar huis nemen zoals een zakje chips, dus ik vind echt dat je dit behoorlijk goed hebt gedaan. Het moet niet makkelijk geweest zijn met al die etende klasgenootjes om je heen, supersterk. Ik had me kunnen voorstellen dat je alles had opgegeten. Maar je moet goed beseffen dat je dit heel goed hebt gedaan, want een Happy Meal bevat 1.500 calorieën (moeder in shock!). Dat is genoeg voor de hele dag! Ik hoop dat dit geen trend gaat worden en dat je deze keuze niet nog een keer hoeft te maken. Maar dat kan ik me eigenlijk ook niet voorstellen!”

Zolang wij - ouders, begeleiders, scholen en iedereen die met of voor kinderen werkt - niet doordrongen zijn van het feit dat ‘wij’ verantwoordelijk zijn voor het welzijn van ‘onze’ kinderen, zullen jongens én meisjes met overgewicht steeds weer geconfronteerd worden met dit soort situaties. Het is moedig én sterk, maar vooral heel moeilijk en zwaar om als jongere met overgewicht naar je gezonde gewicht te groeien en je zelfvertrouwen en levenslust te hervinden. En geloof me; een Happy Meal helpt ze daar niet bij!

Michèle van Reijsen

Gerelateerd nieuws