Lezing over de historie van de naam PEC

| 25-09-2010

Voor alweer het vijftiende achtereenvolgende seizoen organiseren vijf Zwolse historische organisaties een aantal ‘historische avonden’. Tijdens deze avonden worden er lezingen gehouden over de geschiedenis van de stad Zwolle en haar omgeving. De spits wordt op donderdag 30 september 2010 afgebeten door spreker Steven ten Veen. Hij zal vanaf 20.00 uur in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) vertellen over 100 Jaar atletiek in Zwolle, de historie van AV PEC 1910 en de atleet Wim Peters in het bijzonder.

PEC werd honderd jaar geleden opgericht. De fusie tussen voetbal- en atletiekclub ontstond door het samengaan van twee sportverenigingen die het hoofd nauwelijks nog boven water konden houden: Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer. Een verstandige beslissing, want de nieuwe combinatie bleek uiterst levensvatbaar te zijn en zou een belangrijke rol in het sportleven van Zwolle gaan spelen. Als voetbal- en atletiekvereniging bestaat PEC al lang niet meer. In 1974, negentien jaar nadat de club tot het betaalde voetbal was toegetreden, besloot de atletiekafdeling als zelfstandige vereniging onder de naam PEC 1910 door te gaan. Waarmee, zo heeft de geschiedenis geleerd, de naam Prins Hendrik Ende Desespereert Niet Combinatie voor de toekomst veilig werd gesteld, want de voetballers hebben inmiddels al weer een lange tijd FC op hun shirt staan.

Over de geschiedenis van het betaalde voetbal in Zwolle en voor een belangrijk deel dus ook over PEC heeft Friso Schotanus een boek geschreven, dat eind vorig jaar verscheen. Steven ten Veen is in de geschiedenis van de atletiek van PEC gedoken en dat leverde een boek op dat in juni werd gepresenteerd. Op donderdag 30 september 2010 komt hij dus zelf vertellen over de geschiedenis van PEC en de atleet Wim Peters in het bijzonder. De toegang is gratis.

Atletiek, PEC 1910

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws