Landstede verliest, opdracht ongewijzigd

| 13-05-2017

Landstede Basketbal is de finale-serie om het landskampioenschap zaterdag gestart met een fikse nederlaag. In de eerste finalewedstrijd laat het Groningse Donar in eigen huis geen spaan heel van de Zwolse ploeg. In een zeer eenzijdige wedstrijd krijgen de Zwollenaren alle hoeken van het veld te zien. De teller stopt op 80-45. Dinsdag wacht een herkansing. Het staat gewoon maar 1-0.

© Annet van Raalten

De vraag is of de Groningers de elf dagen rust goed hebben opgepakt. Het antwoord luidt ondubbelzinnig: ja. Er gaat geen schot mis, terwijl The Hammers verdwaasd om zich heen kijken. Chase Fieler tweemaal, Tjoe de Paula en Jason Dourisseau schieten driepunters. Drago Pasalic voegt tweepunters toe en het verschil is snel gemaakt. Het aantal turn overs aan Zwolse zijde is pijnlijk. Nigel van Oostrum verspeelt tweemaal de bal aan Fieler, die zorgt voor een razendsnelle transitie. Van Oostrum schiet ook vier punten op het bord. Het is 22-8. Clayton Vette bijt van zich af. Hij dunkt even lekker af en op aangeven van J.T. Tiller volgt een nieuwe score. Na mislukt Gronings gallery-play briest Donar-coach Erik Braal zijn spelers toe, waarna een score van Keegan Hyland volgt. De schade wordt beperkt tot 23-15 na tien minuten.

Het Gronings publiek veert op als Drew Smith in twee opvolgende aanvallen een torenhoog block shot pakt. Daarnaast volgen twee 24-seconden-overtredingen. Landstede Basketbal mist de energie om de verdediging te slechten. Donar krijgt gemakkelijker vrije schoten en het is met name Dourisseau die de trekker overhaalt. De Zwolse supporters buigen het hoofd. Ondanks het feit dat de Groningers soms wel slordig spelen en ‘generaal’ Lance Jeter niet kan excelleren, kan Landstede Basketbal geen weerstand bieden. Het Zwolse driepuntschot is absoluut geen wapen deze avond. Net voor rust schiet Clayton Vette de eerste binnen. Op de teller staan halverwege vijftien turn overs en negen steals tegen. Met 41-26 breekt de rust aan.

© Annet van Raalten

Binnen veertig seconden hebben de Zwollenaren evenveel fouten tegen als in de gehele eerste helft: twee. Dat foutenaantal loopt rap op, zodat Donar ook vanaf de vrijeworplijn lekker aan het scoreraam staat. Fieler voegt nog een driepunter toe en een 10-0 run volgt. Alleen Clayton Vette kan scorend tegenwicht bieden. Het kwart eindigt met een ontluisterede 26-8 stand en een 67-34 tussenstand.

Het slotkwart beginnen The Hammers met een zoneverdediging die het scorend vermogen goed tempert. Keegan Hyland met een twee- en een driepunter en een score na een aanvalsrebound van Nick Oudendag geven een kleine boost. Daarna pakken de Groningers de handdoek weer op. Ook dit kwart gaat uiteindelijk met voornamelijk bankspelers naar Donar. Arvin Slagter viert zijn privéfeestje na een driepunter met wat potsierlijke gebaren, waar zowel de toeschouwers als zijn medespelers niet meer op reageren. De wedstrijd is allang gespeeld. Clayton Vette mag de eindscore vastleggen op 80-45.

Punten:
Clayton Vette 15; Nick Oudendag 9; Keegan Hyland 7; J.T. Yoho 5; Nigel van Oostrum 4; J.T. Tiller 3; Mike Schilder 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws