Landstede en Leiden opnieuw in evenwicht

| 02-05-2017

De strijd tussen Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden voor een finale-ticket blijft ongemeen spannend. ZZ Leiden speelt dinsdagavond de vierde wedstrijd in de halve finale van de play-offs op het scherpst van de snede. ZZ Leiden-coach Paul Vervaeck moet het stellen zonder guard Jonathan Lee (ontsteking onder zijn voet). Desondanks staat er na afloop 76-67 op het bord en is de stand in de serie 2-2.

© Annet van Raalten

Voor Leiden is het echt moeten winnen. Daar is in de voorbeschouwing op gehamerd. Dat lijkt in eerste instantie een averechts effect te sorteren. Landstede Basketbal opent meer dan sterk. Waarvoor gevreesd is, gebeurt toch. De Zwollenaren nemen een comfortabele voorsprong. Na scores van J.T. Tiller, Nigel van Oostrum en J.T. Yoho volgt een opzettelijke fout van Daviyon Draper. Yoho mist de verkregen vrijeworpen, maar schiet in de volgende aanval één van - naar later blijkt - zeldzame driepunters. Nadat Clayton Vette zelfs voor 0-11 zorgt, volgt de eerste Leidse time-out. De zaal is muisstil.

Na de time-out vindt ZZ Leiden langzaam het netje. Mohamed Kherrazi maakt lopen terwijl hij de eerste Leidse score aantekent, maar op de tweepunter van Jessey Voorn en driepunter van Daviyon Draper is niets aan te merken. Het publiek gaat achter de ploeg staan en de temperatuur in de zaal stijgt snel. Vrijeworpen en een drive met pirouette van Clayton Vette geven The Hammers de winst in het eerste kwart: 11-17.

© Annet van Raalten

Afgelopen zondag overliep Landstede Basketbal ZZ Leiden in het tweede kwart met 20-7, maar nu is het de omgekeerde wereld. Na tien minuten is het 23-8 en 34-25. De Zwollenaren zien alleen J.T. Tiller een veldscore verzorgen; de overige punten komen vanaf de vrijeworplijn. Ex-Zwollenaar Jessey Voorn speelt een uitmuntende wedstrijd waarvoor hij onder meer nu bewijs aanlevert. Na een aantal punten van Thomas Koenis en Leigh Enokbakhare schiet Voorn vier al dan niet verdedigde driepunters binnen. Het publiek brult de Sleutelingen naar de winst. Naast het betere afstandsschot is het reboundoverwicht enorm: 32 om 17. Waar Landstede Basketbal zondag de wedstrijd won, verliest het nu de strijd.

The Hammers komen fel uit de kleedkamer. De basket wordt gezocht en inside komen punten. J.T. Tiller, Clayton Vette na een aanvalsrebound en Nick Oudendag zorgen voor 37-31. De driepunter blijft een geducht Leids wapen: niet alleen Voorn treft, maar ook Daviyon Draper en Rogier Jansen schieten van ver raak. Het lukt de Zwollenaren niet de opgelopen achterstand te nivelleren. Als Clayton Vette op de break een prachtige afstandspass van NIgel van Oostrum verzilvert, grijpt Paul Vervaeck weer meteen naar de time-out. De kleine Leidse rotatie speelt met hart en ziel. Een bommetje van Nigel van Oostrum zorgt voor een gelijke kwartstand en de 53-44 tussenstand.

© Annet van Raalten

In het slotkwart pakt Voorn zwaar verdedigd direct maar weer een driepunter en hij wil het weten ook. Floris Versteeg is iets te enthousiast en krijgt een opzettelijke fout tegen zich gefloten. J.T. Tiller verzilvert de cadeautjes, maar het afstandsschot valt weer niet. Aan de andere zijde valt de bal wel: en jawel, het wordt eentonig. Jessey Voorn voltrekt het vonnis. Als Versteeg dan ook van ver raak schiet, ontploft de zaal. Dat Tiller ook een bom loslaat, is van geen belang. De scores wisselen elkaar af. Het verschil is gemaakt. Aan Zwolse zijde onderscheidt Keegan Hyland zich in positieve zin: vrijeworpen zijn foutloos, een aanvalsrebound erbij en een driepuntscore. Maar het is te weinig, te laat.

ZZ Leiden wint verdiend. Terwijl Donar als eerste finalist rustig kan toekijken, loopt de spanning op in de confrontatie tussen Landstede Basketbal en ZZ Leiden. Zaterdag is wedstrijd vijf. Wie komt op matchpoint?

Punten:
Clayton Vette 19; J.T. Tiller 17; J.T. Yoho 10; Keegan Hyland 9; Nigel van Oostrum en Nick Oudendag 5; Mike Schilder 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws