Landstede Basketbal trekt de stand gelijk

| 26-04-2017

Op onmiskenbare wijze heeft Landstede Basketbal zich woensdag gerevancheerd voor de stroeve start in de halve finale van de play-offs om de landstitel. Vanaf de start pakken de Zwollenaren de Leidenaren bij de strot. Beduusd en verbijsterd kijken de Sleutelingen naar de eerste kwartstand: 13-31. Uiteindelijk zegevieren The Hammers in Leiden met 81-92. De stand in de serie is gelijk: 1-1.

© Annet van Raalten

Het is een echte strijd in de Leidse Vijf Meihal. Waar de scherpte zondagmiddag aan Zwolse zijde wat leek te ontbreken in de ouverture, is daarvan nu geen sprake. Op het moment dat Clayton Vette zijn eerste van zes driepunters schiet, is de leiding definitief in Zwolse handen. De vechtlust blijkt uit de volgende aanval: J.T. Tiller pakt de steal en geeft in een vloeiende beweging een assist op Nick Oudendag die 6-10 aantekent. Driepunters van Yoho volgen. Als de Zwollenaren eens missen, is er de aanvallende rebound en aanvullende score van achtereenvolgens Oudendag en Tiller. Waar Thomas Koenis in Zwolle nog goed was voor 23 punten en twintig rebounds, blijft hij nu steken op drie schamele punten en acht rebounds. Als J.T. Tiller in de afsluitende aanval een buzzerdriepunter schiet, is het maar liefst 13-31.

Zo’n start valt niet vol te houden. In het tweede kwart komt ZZ Leiden onder leiding van een scherp schietende Rogier Jansen terug. Alleen driepuntschutter bij uitstek Olaf Schaftenaar schiet nog raak van afstand. Weliswaar slaagt J.T. Yoho er in met enkele krachtige drives te scoren, maar het momentum is even aan Leidse zijde. Na een scramble dunkt Leigh Enobakhare knalhard door, waardoor het Leidse publiek ontploft en een orkaan aan lawaai produceert. Bij rust is het 36-47.

© Annet van Raalten

De Zwolse supporters vrezen een magere start na de thee. De voor rust puntloze Daviyon Draper lijkt gehoor te geven aan de vrees. Landstede Basketbal recht de rug en na een 8-0 Leidse run, volgt driepunter op driepunter waardoor de orkaan wegebt en de Zwollenaren in rustiger vaarwater belanden. Via 43-51 wordt het 51-55 en dan 51-66. De Zwolse defensie staat weer en het resultaat is daar. Driepunters van Jessey Voorn en Daviyon Draper overtreffen aan het slot scores van Olaf Schaftenaar en een vrijeworp van Nigel van Oostrum voor de 57-69 kwartstand.

In het slotkwart krijgt Leiden twee opzettelijke fouten tegen zich gefloten en de cadeautjes worden liefdevol uitgepakt. Tiller verzilvert het eerste paar vrijeworpen en Olaf Schaftenaar knalt er nog een driepunter overheen. De vier punten verschil zijn er inmiddels zeventien. Nadrukkelijk gaan de Leidenaren op zoek naar het driepuntschot. Dat lukt aardig met schutters als Jansen, Voorn en Draper, maar Clayton Vette en Olaf Schaftenaar beheersen dit vak ook.

© Annet van Raalten

Even lijkt er een spaak in het wiel gestoken te worden als Landstede wat slordig aanvalt en de verdediging minder stevig op de voeten staat. In een uiterste krachtsinspanning volgt een 11-0 Leidse run met een team vol afstandschutters. Met een krachtige drive stopt J.T. Tiller de run. Daarmee is het verzet gebroken. Rogier Jansen pakt een opzettelijk fout en vanaf de vrijeworplijn wordt de eindstand vastgelegd: 81-92. Het Leidse publiek zoekt mopperend de uitgang op: “Het was dramatisch vandaag.” De Zwollenaren glimmen van oor tot oor. Eens kijken wie zondag lacht als wedstrijd drie om 14.00 uur start in Zwolle.

Punten:
Clayton Vette 24; Olaf Schaftenaar en J.T. Yoho 18; J.T. Tiller 15; Nick Oudendag 10 (10 rebounds); Mike Schilder 4; Freek Vos 2; Nigel van Oostrum 1.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws