Landstede Basketbal komt op matchpoint

| 06-05-2017

Reclame voor het basketbal in Zwolle. In een ware thriller zegeviert Landstede Basketbal zaterdagavond in een goed gevuld Landstede Sportcentrum na verlenging met 84-78. Daarmee komen de Zwollenaren in de halve finale-serie op 3-2. Dinsdag wacht in Leiden wedstrijd zes. Bij winst in Leiden plaatst Landstede Basketbal zich voor de finale om het landskampioenschap.

© André Rump
© André Rump

Na afloop kijken de Leidenaren beduusd om zich heen. Ze hebben een uitgelezen kans laten glippen op voorsprong te komen in deze boeiende halve finale. Bijna de gehele wedstrijd staat Zorg en Zekerheid Leiden aan de leiding, totdat drie minuten voor het eind de eerste Zwolse voorsprong op het bord verschijnt. Op 36 seconden voor het einde staat het 76-72 en lijkt de buit binnen. Met een laatste krachtsexplosie halen de Sleutelingen er een verlenging uit. Dan is het gedaan met de koopman. Geen speler heeft elkaar op het laatst kunnen verstaan in het veld. Het is een orkaan van geluid waarin Landstede Basketbal op vechtlust en karakter zichzelf overwint.

Leiden-coach Paul Vervaeck laat de persconferentie aan zich voorbijgaan. De kleedkamerdeur gaat pas drie kwartier na afloop open en langzaam druppelen de zwaar teleurgestelde Leidenaren uit de kleedkamer richting de bus. Bij Leigh Enokbakhare komt de stoom nog altijd uit zijn oren. Hij is met een diskwalificerende fout verdwenen na een schermutseling met Nick Oudendag. De Zwollenaar krijgt hierdoor zijn tweede opzettelijke fout, maar is dinsdag inzetbaar. De tuchtcommissie zal een oordeel vellen over de actie van Enokbakhare. Landstede-coach Herman van den Belt is duidelijk opgelucht: “Het was een echte play-off-wedstrijd. We kwamen echt in de problemen. Inside schieten we twee op dertien voor rust. Dat is na de rust rechtgezet. De dunk van Clayton Vette gaf een echte boost. In de verlenging hebben we gevochten. Zij maken maar twee punten. Je moet hier mee kunnen omgaan. We staan 3-2 voor.”

© André Rump
© André Rump

Nog altijd zonder Jonathan Lee start ZZ Leiden uitermate scherp en schiet nog beter. De eerste drie driepuntpogingen zijn allemaal raak: Jessey Voorn, Daviyon Draper en Rogier Jansen, gevolgd door een inside score van Thomas Koenis zorgen voor een Leidse droomstart: 2-11. Weliswaar antwoordt Clayton Vette met een afstandskraker en geven Nick Oudendag en Clayton Vette elkaar een assist wat leidt tot 9-13, maar de Leidenaren stomen door. Daviyon Draper is in blakende vorm en Jessey Voorn schiet er nog maar eens een driepunter in, waarna Leigh Enokbakhare Vette genadeloos blokt en Herman van den Belt op 9-20 een time-out nodig heeft. Die heeft enig succes, want Mike Schilder en de koud in het veld gekomen Keegan Hyland met een driepunter verkleinen de achterstand tot 14-20 na het eerste kwart.

Langzaam knabbelen The Hammers iets van de achterstand af. De fel verdedigende Nick Oudendag pakt steals en van afstand raak schieten lukt eindelijk weer: J.T. Tiller en J.T. Yoho treffen. Het is 24-27. ZZ Leiden recht de rug. De jonge Marijn Ververs schiet een fraaie driepunter na een even fraaie aanval en de onvermoeibare Daviyon Draper wurmt zich door de Zwolse defensie: 24-32. Man of the match J.T. Tiller maakt vijf punten, maar dankzij een zwaar verdedigde killerdriepunter van Jessey Voorn is het gewoon 32-41 bij rust.

© André Rump
© André Rump

Het moet gedonderd hebben in de Zwolse kleedkamer. Terwijl de Leidenaren allang de benen weer strekken, komen de Zwollenaren met strakke koppies op het veld. De driepunter van J.T. Tiller beantwoordt Jessey Voorn soortgelijk, maar daarna is de vlam echt in de pan. Uitsluitingen van de lange mannen volgen en Paul Vervaeck krijgt een technische fout. Scores volgen elkaar in rap tempo op. De voor rust onzichtbare Olaf Schaftenaar hervindt zijn specialiteit en schiet met hulp van Hyland en Tiller Landstede Basketbal bijna langszij: 57-58.

Toch slagen de Zwollenaren er niet in de voorsprong te pakken. Daviyon Draper, Rogier Jansen, Thomas Koenis en een driepunter van Floris Versteeg zorgen voor 59-67. Schaftenaar schiet een raket, Vette dunkt en Tiller schiet beheerst drie vrijeworpen binnen na een fout van Rogier Jansen. Voor het eerst staat het weer gelijk: 67-67. Thomas Koenis zet Leiden weer op voorsprong, maar de driepunter van Olaf Schaftenaar op 3.17 voor het einde zorgt voor de eerste Zwolse voorsprong. The Hammers hebben het momentum en drukken door: Mike Schilder zorgt met een drive voor 76-72 met 36 seconden te spelen. Tip-ins van Koenis en Kherrazi na aanvalsrebounds zorgen voor de onverwachte 76-76 eindstand.

© André Rump
© André Rump

In de verlenging is ZZ Leiden van de leg. Na openingsscores van Vette en Kherrazi schieten de blauwen niets meer raak. Als achtereenvolgens Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi met vijf fouten van het strijdtoneel verdwijnen, speelt Landstede Basketbal de wedstrijd uitstekend uit. Clayton Vette op assist van Olaf Schaftenaar en J.T. Tiller en Nigel van Oostrum vanaf de vrijeworplijn bezorgen de Zwollenaren de zwaarbevochten overwinning.

Punten:
J.T. Tiller 27; Clayton Vette 16; Olaf Schaftenaar 13; Nick Oudendag 8; J.T. Yoho 7; Keegan Hyland 6; Mike Schilder 4; Nigel van Oostrum 3.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws