string(5) "42000" string(569) "SELECT DISTINCT page.id, page.*, page_site.* FROM page JOIN page_site ON page_site.page = page.id WHERE page_site.site IN(0, :site) AND pagetype IN(2,3,4) AND page.id IN(SELECT DISTINCT page FROM `page_tag` WHERE `tag` IN(111, , 542)) AND date <= NOW() ORDER BY date DESC LIMIT 0, 4 Array ( [0] => 42000 [1] => 1064 [2] => You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ' 542)) AND date <= NOW() ORDER BY date DESC LIMIT 0, 4' at line 1 ) Array ( [site] => 1 ) "
Ladies Ride een zegen, ondanks regen

Ladies Ride een zegen, ondanks regen

| 31-05-2010

De vierde editie van de Ladies Ride in Zwolle is zondag - ondanks vele regendruppels - een succes geworden. Met feestende vrouwen, zingende girls en lachende gezichten. Net als in Amsterdam - eerder dit jaar - is er weer flink wat water uit de hemelsluizen gesijpeld, maar werkelijk geen mens die zich daar iets van heeft aangetrokken. “Ik val misschien een beetje in herhaling als ik zeg dat ik niemand heb horen klagen. Integendeel, juist dat weer maakt al die vrouwen nog positiever dan ze al zijn”, reageert Leontien Zijlaard-van Moorsel aan het einde van een lange, plezierige dag.

© Leontien.nl

Zwolle ontwaakt nog, maar rond en op het Rodetorenplein lijkt er nu al een feest tot een hoogtepunt te komen. Het is amper half negen ’s morgens. Vrouwfietsend Nederland maakt zich gereed voor de tweede Ladies Ride van het seizoen. Ze zijn afkomstig uit de provincie, ze arriveren per trein, met auto’s en in touringcars, en ze hebben allemaal één ding gemeen: ze komen vooral voor de gezelligheid.

Terwijl het refrein van huisartiest Irvin onophoudelijk door de speakers galt, verandert het stille centrum van de Hanzestad in hoog tempo in een kloppend hart waar de lol regeert. Donkere wolken dreigen elk moment neer te storten op de Expo Area; niemand die zich eraan stoort of het zelfs maar in de gaten heeft. “Weerberichten? Die zeggen toch niets. En wat nou regen? Wij zijn toch niet van suiker?”, merkt een dametje van respectabele leeftijd op. “Ik heb al maanden uitgekeken naar deze dag. Fietsen door en om Zwolle heen, je weet niet wat voor ’n belevenis dat is. Ik krijg er in elk geval niet genoeg van.”

Ze staat niet alleen in haar mening. Sterker nog: wie een vrouw wil vinden in de bontgekleurde meute die haar humeur laat bederven door KNMI-profetie van de koude grond, moet niet in Zwolle zijn. “We gaan ervoor, meiden”, roept Leontien dan ook uit volle borst rond de klok van kwart over tien, wanneer traditiegetrouw het startpistool voor de eerste keer knalt. Daarmee komt een slang van supergezellig vrouwvolk in beweging, die in rap tempo uitwaaiert in het oogverblindende decor van Overijssel.

© Leontien.nl

En het mooie is: het blijft héél lang gewoon droog. Voorspellingen van de kenners die meenden te weten dat er een nieuwe zondvloed over zou trekken, kunnen de prullenbak in. Het wordt half twaalf, twaalf uur, één uur, half twee. Pleisterplaats Dalfsen swingt de pan uit, niet in de laatste plaats vanwege de Zumba-clinics die talloze vrouwen verleiden de fiets even wat langer te parkeren om de heupen te laten wiegen. Maar ook de prima verzorgde lunch vult de energievoorraad weer aan.

Rond een uur of kwart voor twee begint jammer genoeg de dans der regendruppels. Eerst een milde sluier, maar na verloop van tijd gutst het van het water op de wegen en in de bossen. ‘Jammer dan’, hoort Leontien onderweg met de regelmaat van de klok. ‘Ons hoor je niet zeuren, want de eerste twintig kilometer is er niets gevallen.’ “Heerlijk, hè, als je al die meiden zo positief hoort praten”, zegt de naamgeefster van de Ladies Ride. Ze heeft op haar gemak gereden, en dus ook de nodige nattigheid om haar oren gekregen. “Steeds weer sta ik paf van de instelling. Regen maakt fietsen altijd minder plezierig, en in dit soort omstandigheden kun je gewoon wachten op klagende mensen. Op één of andere manier gebeurt het hier echter niet. En wanneer er iemand ergens wat van vindt, wil men ook gelijk meedenken. Het is opbouwende kritiek, altijd opmerkingen waarmee we iets kunnen.”

Als de gestaag neervallende regendruppels arriveren in de loop van de middag de duizenden vrouwen. Sommigen zien er vermoeid, soms zelfs afgedraaid uit, anderen stralen nog van top tot teen. De finishstraat voelt echter aan als een warm bad. Daar ligt de eindstreep, daar is weer de bevestiging dat een dagje in het zadel, omringd door allemaal gezellige gelijkgestemden, weer een ander, nieuw mens van je maakt.

Fietsen, , Leontien Ladies Ride

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws