Kennismaken met de Sportraad Zwolle

| 05-11-2010

Wat is sporten toch een prachtige activiteit. Ietsje minder nu ik met een sportblessure, een gescheurde enkelband, een paar weken langs de kant moet zitten. Tsja, m’n goede moeder zei altijd al... Toch blijft sporten leuk.

Wist u dat in Zwolle zo’n zeventig procent van de inwoners geregeld actief is met sporten en bewegen, van kleine kinderen tot ouderen aan toe? Dat zijn dus ruim 80.000 mannen en vrouwen, jongens en meisjes die wekelijks in een sport-, gym- of recreatiezaal bewegen, in een zwembad springen, een fitness bezoeken, over een sportveld draven of ergens in stad of buitengebied hun kilometers rennen of fietsen. Om dat allemaal mogelijk te maken zijn accommodaties nodig, sportverenigingen en -organisaties, beroepskrachten en erg veel vrijwilligers.

De gemeente Zwolle bepaalt daarvoor het sportbeleid. SportService Zwolle voert het beleid uit. De Sportraad Zwolle treedt op als belangenbehartiger en adviseur. De Sportraad is een vereniging van de Zwolse sportverenigingen, we zijn er voor de sport en voor de sporters. Als Sportraad denken we mee hoe we nog meer mensen aan het sporten kunnen krijgen. Sommige doelgroepen dreigen soms tussen wal en schip te vallen en daarvoor zijn speciale acties nodig. Met de uitbreiding van de stad, met het toenemend aantal sporters, neemt ook de behoefte aan accommodaties toe. Er komen nieuwe sporten en sportverenigingen bij. De eisen die sporters stellen worden hoger en accommodaties moeten daarom steeds professioneler zijn toegerust. Sport is en wordt belangrijker: het is een levensstijl.

Ongeveer de helft van de sporters in Zwolle is lid van een sportvereniging. Verenigingen zijn er voor de sportontwikkeling en het spelplezier van de amateurs en de professionele sporters. Ze hebben ook een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie in onze samenleving. Al die verenigingen bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Maar het organiseren en besturen van verenigingen wordt steeds ingewikkelder, met steeds meer eisen bijvoorbeeld op het gebied van veiligheidsrisico’s, financiën, hygiëne, juridische zaken. Professionele ondersteuning van de verenigingen wordt daarom steeds belangrijker. Ook dat is een onderwerp waar de Sportraad zich graag voor inzet.

Abstracte onderwerpen, die toch belangrijk zijn om ook de komende jaren sporten in Zwolle mogelijk te blijven maken. Is dat leuk om daarmee bezig te zijn? Ja, maar echt voldoening geeft het wanneer je kinderen ziet genieten van hun sport, fanatiek bezig, met een gezonde kleur op het gezicht. Uiteindelijk doe je het daarvoor om het mogelijk te maken voor kinderen en volwassenen om lekker te gaan sporten.

Sportraad Zwolle steunt Sportief Zwolle. Een prachtig informatieplatform voor en over alles wat te maken heeft met sport in Zwolle. Stichting Sportief Zwolle speelt een mooie rol en draagt bij dat sportliefhebbers structureel en centraal geïnformeerd worden. Wij zorgen er graag voor dat via deze column sporters en sportbestuurders geregeld vertellen over hun belevenissen met- en visie op sport in Zwolle.

Namens Sportraad Zwolle
Lourens de Jong, voorzitter

Sportraad Zwolle, Lourens de Jong, Columns

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws